Ənənəvi olaraq pəhriz kimi təsnif edilən bəzi qidalar və yeməklər sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər.
E-saglam.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, bu sözləri endokrinoloq Olqa İqnatova pravda.ru ilə söhbətində deyib.
İqnatova bildirib ki, meyvəli qatıqlar səhvən sağlam qidalar kimi daxil edilir, çünki onların tərkibində çoxlu şəkər, zərərli konservantlar, boyalar və ləzzətlər var.
Həkimin fikrincə, sağlam görünən başqa bir məhsul tam taxıl çörəyidir. Tərkibində çoxlu lif var, lakin şəkər xəstələrinin nəzərə almalı olduğu şəkər və bəzi insanlarda allergiyaya səbəb olan qlüten var.
Əgər göyərti və tərəvəzlər hava keçirməyən qablarda saxlanılarsa, bu, kanserogen nitrozaminlərin əmələ gəlməsinə kömək edə bilər, deyə İqnatova davam etdi və hazır salatları potensial olaraq zərərli hala gətirdi. “Əgər siz plastik torbalarda göyərti alırsınızsa, istifadə etməzdən əvvəl yaxşıca yuyun. Unutmayın ki, bu məhsulların emalında kimyəvi maddələrdən istifadə oluna bilər”.
Endokrinoloq banan çipslərini və düyü tortlarını yüksək kalorili olduğuna görə zərərli adlandırıb. Üstəlik, sonuncular çox vaxt emal olunmuş məhsuldur və onların tərkibində arsen ola bilər ki, bu məhsullar tez-tez istehlak edildikdə diabet, ürək xəstəliyi və hətta xərçəngə səbəb ola bilər.
Tərcümə: Könül Oruc