“Yaşlılıqda müəyyən növ qidaların istehlakını məhdudlaşdırmaq məsləhət görülür”.
E-saglam.az xəbər verir ki, bu barədə qastroenteroloq Sofiya Kardaşova gazeta.ru ilə söhbətində danışıb.
Kardaşova izah edib ki, hipertoniya, narahatlıq və yuxusuzluq üçün dərman qəbul edən insanlar qreypfrut və qreypfrut əsaslı məhsullardan uzaq durmalıdırlar:
“Dərmanlar meyvələrdə olan maddələrlə reaksiyaya girərək arzuolunmaz təsirlərə səbəb ola bilər. Həmçinin yağlı, qızardılmış, isti və ya ədviyyatlı qidaların qəbulunu məhdudlaşdırmağı tövsiyə edirəm, çünki onlar mədə mukozasına aqressiv təsir göstərir, onların bərpası yaşlılarda daha yavaş olur. Konserv və kolbasaların tərkibində çoxlu duz olduğu üçün şişlik yarada bilər, yaxşı olar ki, şəkər və şirniyyatları təbii dadlandırıcılar, bal, quru meyvələr, meyvələrlə əvəz olunsun”.
Həkim həmçinin yaşlı insanlara kifayət qədər istilik emalından keçməmiş yumurta, ət, balıq və dəniz məhsullarından hazırlanmış yeməklərdən və yumşaq kifli pendirlərdən uzaq durmağı tövsiyə edib:
“Onların tərkibində təhlükəli infeksiyaların patogenləri ola bilər. Yaşla, immunitet sistemi pisləşir, buna görə də infeksiyalar ciddi fəsadlara səbəb ola bilər. Çiy yumurta yemək, öz növbəsində, salmonella infeksiyasına səbəb ola bilər və bu xəstəliklə qusma və ishal elektrolitlərin, xüsusən də kaliumun itirilməsinə səbəb ola bilər. Bu, ürəyin dayanmasına səbəb ola bilər, buna görə də salmonella xəstəsi olan yaşlı adam xəstəxanaya yerləşdirilməlidir”.(yeniavaz.com)