Prof. Dr. Canan Karatay dünyanın ən sağlam qidasını açıqlayıb. Turşuya işarə edərək, onun müalicəvi təsiri olduğunu bildirdi.
E-saglam.az xəbər verir ki, sağlam qidalanma mövzusunda etdiyi şərhlərlə məşhur olan Prof. Dr. Canan Karatay ən faydalı turşunu dünyanın ən sağlam qidası elan edib.
DÜNYANIN ƏN ƏHƏMİYYƏTLİ TİBBİ MƏHSULU
Canan Karatay xüsusilə qış mövsümündə duzlu kələm istehlak edilməli olduğunu vurğulayıb.
Evdə hazırlanmış turşuların ən təbii probiotik olduğunu ifadə edən Karatay, qış mövsümündə bol turşu kələm istehlak edilməsi lazım olduğunu söylədi. Xüsusilə uşaqlar tərəfindən istehlak edildiyi təqdirdə xəstəliyə qarşı qalxan rolunu oynayacağını söyləyərək, "Hər növ kələm yeməklərini yeyə bilərsiniz. Amma duzlu kələm dünyanın ən əhəmiyyətli tibbi tərkib hissələrindən biridir. Bu, xəstələnməyinizə mane olur, xərçəng, ürək xəstəliklərinin qarşısını alır, Alzheimerin qarşısını alır, qaraciyərinizdəki yağları çıxarır və şəkərinizi tənzimləyir." sözlərini bölüşdü.
Turşu kələmin faydaları aşağıdakılardır:
İmmunitet sistemi və maddələr mübadiləsi üçün çoxlu C vitamini ehtiva edir. B qrupunun vitaminləri və A vitaminindən ibarət beta-karotin ilə təmin edir. A vitamininin təsiri ilə sağlam göz, dəri və sümük quruluşunu təmin edir. Tərkibində qanın laxtalanmasına kömək edən K vitamini var. Kalium, maqnezium, kalsium və natrium mineralları ilə zəngindir.
ƏN SAĞLAM TURŞU RESEPTİ
Ən sağlam duzlu kələm resepti üçün aşağıdakı inqrediyentlərə və addımlara əməl edə bilərsiniz. Turşu kələm həzm sisteminə faydalıdır və probiotik xüsusiyyətləri sayəsində immunitet sistemini dəstəkləyir. Bu resept əlavəsiz, ənənəvi üsulla hazırlanmış tamamilə təbii və sağlam kələm hazırlamağa kömək edəcək.
Məhsullar:
1 orta ölçülü ağ kələm
1 xörək qaşığı dəniz duzu (və ya qaya duzu)
1 çay qaşığı dənəvər şəkər (istəyə bağlı)
2 diş sarımsaq (istəyə bağlı)
1 çay qaşığı kimyon (istəyə bağlı, aromatik dad üçün)
1 litr su
1 çay qaşığı sirkə (təbii sirkə seçə bilərsiniz)
Hazırlıq mərhələləri:
Kələmi yaxşıca yuyun. Xarici yarpaqları təmizlədikdən sonra kələmi xırda doğrayın. Böyük yarpaqlardan istifadə etmək istəyirsinizsə, kələmdən də bir parça istifadə edə bilərsiniz.
Bir qabda 1 litr su götürün. Duz və istəyə bağlı şəkər əlavə edin. Şəkər marinadın fermentasiya prosesinə kömək edir, lakin istəyə bağlıdır.
Sarımsaq turşusu istəyirsinizsə, iki diş sarımsağı soyun və incə doğrayın. Eyni şəkildə kimyon da əlavə edə bilərsiniz. Bu, turşuya əlavə bir dad verəcəkdir.
Doğranmış kələmi təmiz şüşə qaba qoyun. Kələmi sıxmaq üçün yüngülcə basa bilərsiniz. Sarımsaq dilimlərini kələmin üstünə qoyun.
Hazırladığınız duzlu suyu kələm və sarımsağın üzərinə tökün. Sirkə istifadə edirsinizsə, suya bir çay qaşığı sirkə əlavə edin. Bu, turşunun turşu səviyyəsini artıraraq fermentasiya prosesini sürətləndirir.
Bankanın ağzını sıx bağlayın və 3-7 gün otaq temperaturunda fermentasiya üçün buraxın. Turşunun yetişməyə başladığını görəcəksiniz. Daha turş turşu istəsəniz, fermentasiya müddətini bir az daha uzada bilərsiniz.
Turşularınız yetişdikdən sonra soyuducuya qoyub daha uzun müddət saxlaya bilərsiniz.
Məsləhətlər:
Turşu kələmi daha xırtıldayan etmək üçün bir neçə zərif üzüm budağı və ya bir parça çovdar əlavə edə bilərsiniz
Turşu bir dad istəmirsinizsə, sirkənin miqdarını azalda və ya ümumiyyətlə əlavə etməyə bilərsiniz.
Bu resept əlavəsiz təbii və sağlam kələm hazırlamağa kömək edir. Bundan əlavə, evdə hazırlanmış turşular probiotik xüsusiyyətlərə malik olduğundan, həzm sisteminizin sağlamlığını dəstəkləyir.
Könül Oruc