Soyuqda xəstəliklərin qarşısını alan
Soyuqda xəstəliklərin qarşısını alan

Vitaminlər və antioksidantlar xəstəliklərinin qarşısını almağa və soyuq mövsümdə bədəni bərpa etməyə kömək edir.

E-saglam.az-ın məlumatına görə, diyetoloq Alla Porkhun "Gazeta.ru" ilə söhbətində bu müddət ərzində kömək edən meyvələri sadaladı.

O, ilk növbədə diyetə sitrus meyvələrini - portağal, limon, naringi və qreypfrut daxil etməyi məsləhət görüb. Tərkibindəki yüksək C vitamini sayəsində bu meyvələr immunitet sistemini dəstəkləyir və kollagen sintezini stimullaşdırır, bu da toxumaların sağalmasını sürətləndirir və selikli qişaları gücləndirir, infeksiyaların orqanizmə daxil olmasının qarşısını alır. Bundan əlavə, Porkhun sözlərinə görə, kivi C vitamini mənbəyidir ki, tərkibində də yüksək miqdarda antioksidant və lif var ki, bu da immunitetə ​​təsir edən bağırsaq mikrobiotasının sağlamlığı üçün vacibdir.

Diyetoloq əlavə edib ki, nar güclü antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir, qan dövranını yaxşılaşdırır və tərkibində antiviral təsir göstərən polifenollar var. "Banan, alma və xurma da faydalıdır. Kaliumla zəngin olan banan xüsusilə yüksək temperaturda su-duz balansını qorumağa kömək edir, tərkibində pektin miqdarı yüksək olan alma isə bağırsaqların fəaliyyətini normallaşdırmağa kömək edir ki, bu da immun reaksiyaya müsbət təsir göstərir”, - deyə ekspert bildirib. O, xurmanın A, C, P vitaminləri, həmçinin yod və maqnezium sayəsində iltihab əleyhinə və damar gücləndirici xüsusiyyətlərə malik olduğunu açıqlayıb.

Porhun həmçinin papaya, karambola, feyxoa və liçi kimi ekzotik meyvələrə diqqət yetirməyi xahiş edib: "Karambola antioksidant xüsusiyyətlərə malik olan C və A vitaminləri ilə zəngindir, papayanın tərkibində C və A vitaminlərindən əlavə, həzmi yaxşılaşdıran və toxumaların bərpasını təşviq edən papain fermenti, liçi antioksidantlarla, feyxoa isə yodla zəngindir".

Həkim giləmeyvələri pəhrizə vacib əlavə adlandırıb və onlar konservləşdirilmiş formada da istehlak edilə bilər. Məsələn, moruq və qarağat mürəbbəsi qan damarlarını gücləndirməyə və iltihabı azaltmağa kömək edən polifenollar və digər bioloji aktiv maddələrdən ibarətdir.

Könül Oruc

E-saglam.az