
Qaraciyər həyat tərzi və qidalanma vərdişlərini tənzimləyərək özünü yeniləyə bilən bir orqandır.

E-saglam.az xəbər verir ki, Diyetoloq Meltem Boz qaraciyərə uyğun qidalanma təkliflərini sıralayıb.
- Daimi və kifayət qədər su istehlak edin.
- Aralıq dənizi pəhrizini yeyin.
- İşlənmiş və təmizlənmiş qidalardan çəkinin.
- Gündə ən az 5 porsiya tərəvəz və meyvə istehlak etməyinizə əmin olun.
- Çiy qoz, zeytun yağı, avokado, badam, fındıq və hindistan qozu yağı kimi bitki yağı mənbələrini müntəzəm olaraq istehlak edin.
- Yağlı toxumları (fındıq) qovrulmuş və duzsuz istehlak edin.
- Bütün heyvan və doymuş yağlardan çəkinin.
- Bütün sakatat və delikates məhsulları, kolbasa, hisə verilmiş hinduşka, salam və s. çəkinin.
- Qırmızı ət, ağ ət və ya balıq məhsulları əsla qızardılmamalı, qabığı və yağlı hissələri istehlak edilməməlidir.
- Qatıq, ayran, pendir və kefir kimi süd məhsullarına yarı yağlı və qaymaqsız üstünlük verilməlidir.
- Laxtalanmış krem, qaymaq, ketçup, mayonez, tomat pastası, tahin və küncüt kimi məhsullardan uzaq durmaq lazımdır.
- Qaraciyəri zərərsizləşdirmək üçün çox rəngli bir pəhriz istehlak edilməlidir. Karbohidratlar və sadə şəkərlərdən qaçınmaq lazımdır.
- Tərkibində şərbət, krem, tatlandırıcılar, şəkər və turşu olan bütün içkilərdən çəkinmək lazımdır.
- Alkoqol istehlakından çəkinmək lazımdır.
Tərcümə: Könül Oruc