"Alkoqolun bütün növləri qaraciyərə mənfi təsir göstərir, xüsusən də çox miqdarda və ya uzun müddət istehlak edildikdə. Bununla belə, romu ən təhlükəsiz güclü alkoqollu içki adlandırmaq olar".
E-saglam.az "Qaynarinfo"ya istinadən xəbər verir ki, bunu psixiatr-narkoloq Ruslan İsayev gazeta.ru-ya deyib.
"Əgər güclü spirtli içkilərin növlərini təhlükəlidən ən təhlükəliyə qədər sıralamağa çalışsanız, ilk növbədə tərkibində sink, kalium, fosfor olan və qaraciyərə bir qədər az aqressiv təsir göstərən romu qoya bilərsiniz. Adətən duz və limonla istehlak edilən tekila ilə birlikdə natrium xlor və C vitamini bədənə daxil olur ki, bu da asma hissini bir qədər azaldır", deyə İsayev qeyd edib.
Onun fikrincə, konyak güclü alkoqollu içkilərin ən təhlükəli növlərindən biri kimi təsnif edilə bilər, çünki saxlama müddətinə görə tərkibində xeyli miqdarda zərərli maddələr əmələ gəlir:
"Böyük dozada konyak adətən ağır asmaya və qaraciyərə aqressiv təsirə səbəb olur. Araq bu şərti siyahının ortalarında yer alır. Təbii ki, bütün hallarda söhbət sırf yüksək keyfiyyətli spirtdən gedir".
Ayrı bir kateqoriyaya pivə və müxtəlif kokteyllər daxildir. Birinci halda, insanlar pivədə çox az spirt olduğunu hiss edə bilər və çox vaxt dozaya nəzarət etmədən onu böyük miqdarda içirlər, bu da qaraciyərin çox əziyyət çəkməsinə səbəb olur. Kokteyllər təhlükəlidir, çünki onların içində nə olduğunu dəqiq deyə bilmirsən.
"İlk növbədə sizə xatırlatmaq istərdim ki, sağlamlıq və xüsusən də qaraciyər üçün təhlükəsiz olan spirt yoxdur. Bədənə daxil olan etil spirtinin çoxu qaraciyər tərəfindən emal olunur, ona görə də ən ağır yükü daşıyır. Etanolun parçalanması nəticəsində əmələ gələn asetaldehid dehidrogenaz adlı zəhərli maddə istər-istəməz qaraciyər hüceyrələrinin degenerasiyasına və ölümünə səbəb olur. Qaraciyərin uzun müddət alkoqolla zədələnməsi hepatit, fibroz və qaraciyər sirrozunun inkişafına gətirib çıxarır ki, bu da geri dönməzdir", deyə mütəxəssis yekunlaşdırıb.