Şokoladdakı teobromin sinir və ürək-damar sisteminə təsir edir. Həddindən artıq istehlak titrəmə, baş ağrısı və aşağı təzyiqə səbəb ola bilər.
E-saglam.az xəbər verir ki, insan üçün təhlükəli teobromin miqdarı bədən çəkisinə görə dəyişir. Şokoladdan ölüm halları nadirdir, lakin həddindən artıq istehlak sağlamlıq riskləri yarada bilər.
Teobromin heyvanlar üçün olduqca zərərlidir. İtlər, pişiklər və hətta quşlar şokolad yedikdən sonra ciddi zəhərlənmə riski ilə üzləşirlər. Hətta az miqdarda tünd şokolad belə ev heyvanınız üçün təhlükəli ola bilər.
Ağ şokoladda teobromin miqdarı çox azdır, südlü şokoladda orta səviyyədədir, tünd şokoladda isə daha yüksəkdir. Bu səbəbdən, xüsusilə tünd şokoladın miqdarına diqqət yetirmək lazımdır.
Şokoladı zövqlə istehlak edin, lakin həddi aşmayın. Bu, həm sağlamlığınızı qoruyar, həm də şirin həzzin mənfi təsirlərindən uzaq tutar. Ev heyvanlarının şokolada girişini tamamilə məhdudlaşdırmağı unutmayın!
Könül Oruc