Son illərdə qida təhlükəsizliyi ilə bağlı artan narahatlıqlar xüsusilə meyvə və tərəvəzlərdə kimyəvi qalıqların monitorinqi ilə bağlı daha çox diqqəti cəlb etməyə başlayıb. Bu baxımdan pomidorun da mühüm yeri var. Tədqiqatlar göstərib ki, pomidorun içərisində görünən müəyyən xətlər pestisid qalıqlarının olduğunu göstərir.
E-saglam.az xəbər verir ki, evdə hazırlanmış, təbii və dadlı yeməklər demək olar ki, hər kəsin arzusudur. Ancaq həyatın sürətli tempi çox vaxt öz bağlarımızdan və ya evdə yetişdirdiyimiz məhsullardan uzaq durmağımıza səbəb olur.
Bu səbəbdən biz tez-tez özümüzü müxtəlif məhsullar təklif edən, lakin şəffaflığın olmadığı mağazalarda və ya marketlərdə tapırıq. Bəs, kimyəvi pestisidlərlə yetişdirilən pomidorları necə tanıya bilərik?
Pomidorun keyfiyyətini qiymətləndirməyin ən asan yollarından biri onu kəsməkdir. Pestisidlərə məruz qalan meyvələr tez-tez içəridə sarımtıl zolaqlar və ya qeyri-adi saralma sahəsi göstərir. Nova.rs portalının məlumatına görə, bu əlamətlər pomidorun təbii yolla yetişdirilmədiyini göstərə bilər.
Pomidor alarkən onların formasına və ölçüsünə diqqət yetirin. Pomidorlar demək olar ki, eyni ölçüdə, parlaq və hamardırsa, bu məhsulların süni şəkildə istehsal olunma ehtimalı yüksəkdir. Təbiətdə mükəmməl meyvələr nadir hallarda böyüyür; Ölçü fərqləri, yüngül qabarıqlıqlar, qəhvəyi ləkələr və ya qeyri-müntəzəm formalar çox vaxt bu məhsulların daha az işlənmiş və ya üzvi şəkildə yetişdirilməsinin göstəricisidir.
Pomidorları necə seçmək olar?
Böyük ticarət mərkəzlərində satılan plastik qablaşdırılan meyvə və tərəvəzlər çox vaxt kütləvi istehsaldan gəlir və bu istehsal proseslərində pestisidlərin istifadəsi geniş yayılmışdır. Bu cür məhsullar çox vaxt xarici görünüşcə daha cəlbedici və saxlama müddəti daha uzun olsa da, bu üstünlüklər çox vaxt onların kimyəvi tərkibinin yüksək olması bahasına olur. Buna görə də, mümkün olduqca, təzə, yerli yetişdirilmiş və qablaşdırılmamış meyvələrə üstünlük verin.
İlk baxışdan mükəmməl görünməyən - kiçik ləkələri, qırışları və ya qeyri-adi forması olan pomidorlar çox vaxt ən təbii olanlardır. Bu növ meyvələr həm yemək üçün daha təhlükəsizdir, həm də sənaye pomidorlarından daha sıx bir dada malikdir.
Pomidor dünyada ən çox istehlak edilən tərəvəzlərdən biridir. Yetişdirmək nisbətən asandır və hətta balkonda böyük qablarda yetişdirilə bilər. Mümkünsə, pomidorunuzu özünüz yetişdirin. Beləliklə, nə yediyinizi dəqiq biləcəksiniz və daha ləzzətli bir mükafat alacaqsınız.
Tərcümə: Könül Oruc