Bu təbii məhsul ehtiyatlılıq və ciddi doza tələb edir.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, balın faydaları onun tərkibindən qaynaqlanır: fruktoza, qlükoza, vitaminlər (C, K, B vitaminləri), polifenollar, minerallar. Bu, ona antimikrobiyal və antiinflamatuar xüsusiyyətlər verir. İmmuniteti dəstəkləmək üçün gündə iki yemək qaşığı kifayətdir.
"Bununla belə, çox miqdarda sürətlə həzm olunan karbohidratlara görə bal şəkərli diabet, piylənmə və digər metabolik xəstəlikləri olan insanlar üçün arzuolunmaz ola bilər", - deyə Estrina vurğuladı.
Həqiqi bal allergiyası nadirdir, lakin onların təzahürləri insandan insana dəyişir. Bunlara dəri reaksiyaları (kurdeşen), burun axması, angioödem və nadir hallarda anafilaktik şok daxildir. Öskürək, həzm pozğunluğu, baş ağrısı və başgicəllənmə də mümkündür.
Həkim vacib bir detala diqqət çəkdi: müxtəlif növ ballar spesifik bitkilərin poleninə görə müxtəlif reaksiyalara səbəb ola bilər. Allerqoloq izah etdi ki, bir nəfər qarabaşaq balı təhlükəsiz şəkildə istehlak edə bilər, lakin cökə balı ilə ciddi reaksiya verə bilər. Sadə bir həddindən artıq doza da allergik reaksiyaya səbəb ola bilər.
Tərcümə: Könül Oruc