Mütəxəssis daha güclü hiss etmək və immunitetimizi gücləndirmək üçün istifadə etdiyimiz vitamin və minerallar barədə xəbərdarlıq edib.
E-saglam.az xəbər verir ki, bədəndə bəzi vitamin və mineralların həddindən artıq çox olması da bəzi xəstəliklərə səbəb olur. Məsələn, A vitamininin artıqlığı orqanizmdə toplana bilər və qaraciyər zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.
Diyetoloq bildirib ki, kafi və balanslı qidalanan insanın heç bir xəstəlik və ya ehtiyacı artıran əlavə bir vəziyyət (hamiləlik və s.) olmadığı müddətcə lazımi vitamin və mineralları təbii yolla asanlıqla əldə edə bilər.
Bəzi hallarda yaxşı qidalansalar belə vitamin və mineral əlavələrinə ehtiyac ola bilər. Məsələn, kimyaterapiya görən xəstələrə bəzən vitamin əlavəsi verilməsi lazım ola bilər. Eyni şəkildə yaşlılar, süd verən və ya hamilə qadınlar, vegetarian (xüsusilə vegan) pəhrizdə olanlar, dializ müalicəsi alanlar, körpələr və uşaqlar, hər hansı bir xəstəlik və ya qeyri-kafi qidalanma ilə əlaqədar vitamin və mineral əlavələri qəbul etmək lazım ola bilər, əks halda həkim nəzarəti altında tamamlanmalıdır. Çünki müxtəlif mənfi təsirlərə səbəb ola bilər.
A vitamininin həddindən çox miqdarı qaraciyər zəhərlənməsinə səbəb ola bilər
Vitamin və mineralların əskikliyi qədər, bəzən çox olmasının da zərərli olduğunu vurğulayan Balcı, "Bunların həddindən artıq olması bəzən həyat üçün təhlükəli toksik təsirlərə səbəb ola bilər. Məsələn, həddindən artıq kalium ürəyin dayanmasına səbəb ola bilər. Həddindən artıq A vitamini lazımsız qəbul edilir, orqanizmdə toplanır və qaraciyərin zəhərlənməsinə səbəb olur. D vitamininin normadan artıq olması qanda kalsiumun artmasına səbəb olur. Həddindən artıq kalsium böyrəklərdə daşların əmələ gəlməsinə də səbəb olur. Həmçinin məlumdur ki, C vitamini mədə turşusunu artırır və aqressiv amillərdən biridir. Uzun müddətli və yüksək dozada qəbulu sinirlərə geri dönməz zərər verə bilər.
Bədənimizin gündəlik vitamin və mineral ehtiyacının balanslı və adekvat qidalanma proqramı və qida müxtəlifliyi ilə qarşılana bilər. Vitamin və mineralların çoxu onsuz da bitki və heyvan mənşəli qidalarda var. Təzə tərəvəzlər və meyvələr istehlak olunur. Mövsümdə uyğun miqdarda meyvə və tərəvəzlər vitamin və mineralların ən zəngin qaynaqlarıdır. Əgər insanda vitamin və ya mineral çatışmazlığı varsa, bu çatışmazlıq mütləq həkim nəzarəti altında aparılmalıdır, çünki hər şeyin azlığı kimi, çoxluğu da zərərlidir, vitamin və mineralların artıqlığı isə zərərlidir. Xüsusilə də hər hansı bir xəstəliyi olanlar, həkim tərəfindən tövsiyə edilmədiyi müddətcə bu əlavələrdən istifadə etməməlidirlər.
Tərcümə: Könül Oruc