Tədqiqatlar göstərir ki, müvafiq miqdarda qara lobya istehlakı qan təzyiqini aşağı salmağa, yuxunu yaxşılaşdırmağa və arıqlamağa kömək edə bilər və xərçəng riskini azaldır.
E-saglam.az xəbər verir ki, 2020-ci ildə qara və ağ lobya istehlakının yüksək qan təzyiqi olan laboratoriya siçanlarına təsirinə diqqət yetirən tədqiqatda tədqiqatçılar qara lobya yeyən gəmiricilərin ağ lobya yeyənlərlə müqayisədə hipertoniyanı azaltdığını və daha çox arterial elastikliyə malik olduğunu aşkar etdilər.
Tədqiqat həmçinin bildirir ki, bu təsirlər yalnız siçovullar qara lobya yeməyə davam etdikdə davam edir. Bu o deməkdir ki, yüksək qan təzyiqindən əziyyət çəkən insanların təxminən 50%-i müntəzəm olaraq pəhrizlərinə qara lobya daxil etməkdən faydalanacaq.
Bu paxlalarda melatonin və serotonin istehsalında həyati əhəmiyyət kəsb edən bir amin turşusu olan triptofan, təbii sirkadiyalı ritmlərimizi tənzimləyən və bizi oyanmağa, oyanmağa və yatmağa təşviq edən kimyəvi maddələr var.
Tədqiqatlar göstərir ki, triptofanla zəngin pəhriz yuxu keyfiyyətini və müddətini dəstəkləyir, gecə boyu oyanma sürətini minimuma endirir.
Böyük bir zülal qaynağı olmaqla yanaşı, bir porsiya qara lobya 15 qram lif ehtiva edir ki, mütəxəssislər bunu sağlam pəhrizin təməl daşı hesab edirlər.
Düzgün lif qəbulu iltihabı azaldır, bağırsaq mikrobiotasını qidalandırır, ürək sağlamlığını dəstəkləyir, orqanizmə bağırsaq funksiyasını və bağırsaq konsistensiyasını qorumağa imkan verir, qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırır və çəki idarə etməyə kömək edir.
ABŞ-ın Nyu-Cersi ştatındakı Con Theurer Xərçəng Mərkəzinin baş həkimi Dr. Andre Goy bu yaxınlarda Post-a bildirib ki, xərçəngə tutulma riskini azaltmaq istəyən insanlara “mümkün olduqda tam, işlənməmiş qidaları seçməyi” və “qara lobya kimi zülal mənbəyi olan bitki qidalarına diqqət yetirməyi” tövsiyə edir.