E-saglam.az xəbər verir ki, praktik və yüksək protein ehtiva etdiyi deyilən konservləşdirilmiş ton balığı bir çox insanın vazkeçilməz qidasıdır. Diyetoloq Nikola Şubruk konservləşdirilmiş tuna balığının sağlam seçim olub-olmadığını araşdırdı və nəticələri paylaşdı:
"Həm təzə, həm də konservləşdirilmiş ton balığı B vitaminlərinin, xüsusən də sinir sistemini və dərini dəstəkləyən niasinin (B3) faydalı mənbəyidir. Tuna həmçinin sağlam sümükləri və əzələlərin daralmasını dəstəkləyən kalsium ehtiva edir; Tərkibində enerji üçün lazım olan maqnezium və immunitet sistemini, sümük gücünü və beyin funksiyalarını dəstəkləyən D vitamini var.
"Aşağı yağ dərəcəsi"
100 qramlıq yeməli porsiya yalnız 1 qram yağ ehtiva edir. Çəkini idarə etməyə kömək edir. Konservləşdirilmiş ton balığı da daxil olmaqla, yağ və kalori az, lakin zülalda yüksəkdir, bu da onu arıqlamağa çalışanlar üçün faydalı qida halına gətirir.
Sağlamlıq sahəsində çalışan 40.000 qadın üzərində aparılan bir araşdırma, həftədə bir porsiyadan çox tuna balığı yeyən qadınların göz quruluğu riskinin 68 faiz azaldığını göstərdi.
Sağlam alternativ
Dənizlərdə ağır metalların yığılmasından narahat olanlar üçün konservləşdirilmiş ton balığı daha sağlam bir alternativ təklif edir. Konservləşdirilmiş ton balığının konservləşdirilməsi üçün istifadə edilən balıq ölçüsünün kiçik olması səbəbindən təzə ton balığından daha az civə riski var. ABŞ Qida və Dərman İdarəsi (FDA) həftədə təxminən iki və ya üç porsiya yüngül ton balığı və həftədə yalnız bir porsiya ağ ton balığı tövsiyə edir.
Tərcümə: Könül Oruc