“Kartofı daha az kalorili etmək üçün tərəvəzin növünə diqqət yetirmək lazımdır”.
E-saglam.az xəbər verir ki, bu barədə lenta.ru-ya müsahibəsində aşpaz Tamara Moseva bildirib.
Aşpazın sözlərinə görə, qırmızı və ya sarı kartof kimi nişastası az olan növlər, ağ növlərdən daha az kalorili olur:
“Kartofun daha az kalorili olması üçün nişastanın miqdarını azaltmaq məsləhət görülür. Ən çox yayılmış üsullardan biri soyulmuş kartofu bişirməzdən əvvəl soyuq suda islatmaqdır. Proses 30 dəqiqədən 60 dəqiqəyə qədər davam edir və nişastanın bir hissəsini çıxarmağa kömək edir ki, bu da tərəvəzin həzmini asanlaşdıracaq və kaloriləri azaldacaq. Başqa bir üsul, kartof dilimlərini kəsdikdən dərhal sonra soyuq suyun altında yaxalamaqdır. Bu, nişastanın səthdən yuyulmasına kömək edəcək, bu da tərəvəzin yapışqanlığını və kalorisini azaldır”.
Həmsöhbət qeyd edib ki, kartofu daha az kalorili hala gətirməyin başqa bir yolu onları düzgün hazırlamaq üsulunu seçməkdir:
“Qaynama ən sağlam variantlardan biri hesab olunur. Sobada qızartma variantı da uyğundur, çünki tərəvəzi sobada yağ əlavə etmədən bişirmək olar. Bundan əlavə, qabığında olan kartof daha çox lif və vitamin saxlayır, buna görə də bu bişirmə seçimi pəhrizinizə daxil edilə bilər”.
Moseva qızardılmış kartofdan imtina etməyi tövsiyə etdi, çünki onlar çoxlu yağ çəkir və yeməyin enerji dəyərini əhəmiyyətli dərəcədə artırır:
“Bu bişirmə variantı təkcə yüksək kalorili deyil, həm də sağlamlığa zərərlidir. Böyük miqdarda yağda bişmiş kartof yağlarla doyduğu üçün ürəyə və qan damarlarına yükü artırır. Bu xüsusilə ürək-damar xəstəliklərinə, o cümlədən yaşlı insanlarda rast gəlinən hipertoniya və ateroskleroza meylli insanlar üçün təhlükəlidir”.
Mütəxəssis əlavə edib ki, əlavə olaraq, kartofu süfrəyə verərkən ona nə əlavə olunduğunu da nəzərə almaq lazımdır. Beləliklə, yağ, qaymaqlı souslar, xama və mayonez yeməyin kalorili məzmununu əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Onu azaltmaq üçün yağlı əlavələri qatıq sousları ilə əvəz edə və ya tamamilə aradan qaldıra, kartofu dadlandırmaq üçün göyərti və ədviyyatlar əlavə etmək olar.