Qidalanma
Hər gün dondurma yedikdə orqanizmdə nə baş verir? -
Qidalanma
144

Hər gün dondurma yedikdə orqanizmdə nə baş verir? - Elmi cavab

Dondurma isti yay günlərinin vazkeçilməz desertlərindən biridir. Bəs hər gün istehlak edildikdə orqanizmə hansı təsirləri olur? Dondurma həqiqətən sağlamdırmı və onu nə qədər tez-tez istehlak etmək olar? Alimlər bildirirlər ki, müntəzəm dondurma istehlakı həm müsbət, həm də mənfi nəticələrə səbəb ola bilər.

E-saglam.az xəbər verir ki, birincisi, pis xəbər odur ki, dondurma yemək ümumiyyətlə sağlam seçim deyil. Bəzi alkoqollu içkilərin tərkibində olan faydalı birləşmələr spirtlə birləşdikdə mənfi təsirlər yaratdığı kimi, dondurma da sağlamlığa zərər verə biləcək komponentləri ehtiva edir. Bu o deməkdir ki, qidanın yalnız müsbət təsirlərini tapmaq onun sağlam olduğunu başa düşmək üçün kifayət deyil.

Tədqiqat müəyyən bir qidanın faydalı komponentlərini müəyyən edə bilər, lakin həmin qidada zərərli komponentlər də ola bilər. Məsələn, dondurmanın tərkibindəki şəkər və yağ miqdarı ürək-damar xəstəlikləri və diabet kimi sağlamlıq problemləri ilə bağlı risk faktorudur. Dondurma şəkər və yağda yüksək olan bir qidadır və bu, artıq kalori qəbuluna səbəb ola bilər, artıq çəki və ya piylənməyə səbəb olur. Bu vəziyyət ürək xəstəliyi kimi digər sağlamlıq problemləri üçün də risk faktorudur.

Araşdırmalar nə deyir?

Bəzi araşdırmalar dondurma istehlakının sağlamlığa təsirlərini araşdırıb. 2018-ci ildə aparılan bir araşdırma göstərdi ki, tip 2 diabetli insanlar həftədə iki dəfə dondurma qəbul etdikdə ürək-damar xəstəliyinə tutulma riski 12 faiz azalıb. Bununla belə, bu cür müşahidə tədqiqatları səbəb-nəticə əlaqələrini qəti şəkildə aşkar edə bilməz.

Belə nəticələr dondurma istehlak edən insanların daha sağlam qidalanması və ya digər sağlam vərdişləri mənimsəməsi ilə bağlı ola bilər.

Bununla belə, dondurmanın faydalarını irəli sürən bəzi tədqiqatlar insanların sağlamlığının digər aspektlərini görməməzliyə vura bilər. Məsələn, müntəzəm olaraq sağlam qidalanan insanlar arada bir dondurma yeməkdən daha çox faydalana bilər. Ona görə də dondurmanın sağlamlığa təsiri təkcə bir faktora əsaslanmamalıdır.

Dondurmanın tərkibindəki kalsium və probiyotiklər kimi bəzi qida maddələri faydalı olsa da, ətirsiz qatıq, pendir və ya süd kimi daha sağlam alternativlər də bu qidaları təmin edə bilər. Bu alternativlər gündəlik pəhriz üçün daha uyğun variant təklif edir.

Dondurmanın sağlamlıq üçün mümkün riskləri nəzərə alınaraq, alternativ qidalara üstünlük verilə bilər. Dondurmanın sağlam olub-olmaması bir çox amillərdən asılıdır. İstehlak edilən dondurmanın növü, porsiya ölçüsü, ümumi pəhriz, çəki və sağlamlıq vəziyyətiniz bu qərara təsir edə bilər.

Dondurmanı tez-tez istehlak etmək istəyirsinizsə, pəhrizinizdə müxtəlifliyi və sağlam həyat vərdişlərini nəzərə almalı, az miqdarda dondurma istehlak etməli və digər şəkərli qidalardan uzaq durmalısınız. Bununla belə, dondurmanın həddindən artıq istehlakı sağlam olmayan vəziyyətlərə səbəb ola bilər, ona görə də diqqətli olmaq yaxşıdır.

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az

Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin

Premium Reklam

VIP Reklam İmkanları

VIP

Sizin Reklamınız Burada

Tibbi sahədə fəaliyyət göstərən şirkətlər üçün premium reklam imkanları.

Reklam Sahəsi Satın Al

Ürək sağlamlığınızı yoxlayın

Həkimlərimizlə konsultasiya üçün randevu alın

Randevu Al

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun