Ümumi praktikant Aygül Arslanova deyib ki, bəzi qidalar bağırsaq mikrobiomunun sağlamlığı üçün xüsusilə vacibdir.
E-saglam.az xəbər verir ki, "UfaTime.ru" saytına müsahibəsində o, bu mürəkkəb ekosistem üçün pəhrizin ən faydalı komponentlərinin adını çəkib.
Arslanova bağırsaq mikrobiomunun təkcə bakteriyalardan deyil, həm də lifin həzminə kömək edən, immunitet sistemini gücləndirən, əhval-ruhiyyəyə və maddələr mübadiləsinə təsir edən virus, göbələk və digər mikroorqanizmlərdən ibarət olduğuna diqqət çəkib.
Həkim əmin edib ki, mikrofloranın tarazlığını lifli məhsullar (alma, banan, yulaf, brokoli), fermentləşdirilmiş məhsullar (kefir, qatıq, kələm), həmçinin prebiyotiklərlə (soğan, sarımsaq, qulançar) və polifenollarla (giləmeyvə, yaşıl çay, qara şokolad) zəngin məhsullar dəstəkləyə bilər. Onları diyetə daxil etməyə və hər hansı bir yeməyin istehlakında balanslı bir pəhriz və mülayimliyi xatırlamağa çağırdı.
Tərcümə: Könül Oruc