Çox vaxt bəzi qidaları gigiyena, keyfiyyət və ya təhlükəsizlik baxımından yumamaq vacibdir. Bununla belə, mütəxəssislər bəzi qidaları yumadan qəbul etməyi məsləhət görürlər.
E-saglam.az xəbər verir ki, bəzi qidaların yuyulması sağlamlıq üçün zəruri olsa da, bəzi qidaların yuyulması həmin qidaların qida dəyərini aşağı sala, tamamilə məhv edə və ya sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər.
Mütəxəssislərin heç vaxt yuyulmamasını tövsiyə etdiyi 5 qidanı təqdim edirik.
1. YUMURTA
Yumurta qabığındakı təbii qoruyucu təbəqə bakteriyalardan qoruyur. Yuma bu təbəqəni poza bilər və bakteriyaların içəri daxil olmasına imkan verə bilər.
2. GÖBƏLƏKLƏR
Göbələklər, xüsusilə təzə göbələklər süngər quruluşa malikdir və suyu tez udur. Bu, göbələklərin sulu olmasına səbəb ola bilər ki, bu da onların teksturasının pisləşməsinə və bişirmə zamanı dadını itirməsinə səbəb ola bilər.
3. BALIQLAR
Balığın səthində olan təbii yağlar balığın dadını və qida dəyərini qoruyur. Balıqların yuyulması bu yağları itirmək riskinə malikdir.
4. MAKARON
Makaronun səthi nişasta ilə örtülmüşdür ki, bu da sousun daha yaxşı yapışmasına imkan verir. Yuma bu nişastanı təmizləyir və sousun makarona yapışmasını çətinləşdirir. Bundan əlavə, makaronu bişdikdən sonra soyuq su altında yaxalamaq konsistensiyasını korlayır və dadına təsir edir.
5. TOYUQ
Toyuq əti yüksək mikrob daşıyıcısı ola bilər. Bu yeməyin yuyulması bakteriyaları (məsələn, Salmonella) mətbəxdə ətraf mühitə yaya bilər. Bundan əlavə, toyuq bişirildikdə, bakteriyalar yüksək temperaturda ölür. Buna görə də, yuyunmaqdansa, əvvəlcədən yemək gigiyenasına və yaxşı bişirmə üsullarına diqqət yetirmək daha təhlükəsizdir.
Tərcümə: Könül Oruc