Mütəxəssislər ət və ət məhsullarının düzgün hazırlanmasının vacibliyinə diqqət çəkiblər.
E-saglam.az xəbər verir ki, Çankırı Karatekin Universitetindən Qida Mühəndisi Dos. Dr. Hüdayi Ercoşkun bildirib ki, yaxşı bişirilməyən ət ciddi təhlükələrə yol aça bilər. Ətin tərkibində yaşayan mikroorqanizmlər düzgün istilikdə bişirilmədikdə yayılaraq zəhərli maddələrə çevrilə bilər və ölümlə nəticələnən xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Mikroorqanizmlərin riski
Ət, yüksək qida dəyəri səbəbindən həm insanlar, həm də mikroorqanizmlər üçün ideal qida mənbəyidir. Lakin düzgün gigiyena və bişirmə qaydalarına əməl olunmadıqda, salmonella və digər patogen bakteriyalar insan sağlamlığını ciddi şəkildə təhdid edə bilər. Ətin düzgün hazırlanması zamanı qırmızı ət üçün ən az 63°C, ağ ət üçün isə 74°C temperatur təmin edilməlidir.
Kimlər daha çox risk altındadır?
İmmun sistemi zəif olan insanlar, xüsusilə uşaqlar, yaşlılar və xəstəliklərlə mübarizə aparanlar bu risklərə qarşı daha həssasdır. Bundan əlavə, quş əti və dəniz məhsulları mikroorqanizmlərin inkişafı baxımından daha risklidir və xüsusi diqqət tələb edir.
Tövsiyələr
- Ət termometrindən istifadə edin və düzgün temperaturda bişirin.
-Gigiyena qaydalarına riayət edin.
- Yaxşı bişmiş ətdən istifadə edin, xüsusilə həssas qruplar üçün.
Yekunda, sağlam qida istehlakı üçün gigiyenik və düzgün bişirilmə üsulları həyati əhəmiyyət daşıyır.
Könül Oruc