Bu məhsulların istifadəsi infeksiyaya səbəb ola bilər.
E-saglam.az xəbər verir ki, biologiya elmləri doktoru, Piroqov Universitetinin fizika, biologiya və insan patologiyası professoru Andrey Matalin çay balıqlarından parazitlərin qurbanı olmamağın yollarını danışıb.
Mütəxəssisin fikrincə, ən böyük təhlükə sazan növləridir: çapaq, hamam, ağ çapaq, çubuq və s. Məhz onlarda ən çox rast gəlinir - insanların qaraciyərinə və öd yollarına təsir edən opistorxoz və klonorxozun törədicisi.
Andrey Matalin yoxlanılmamış satıcılardan təzə balıq almağın risklərinə diqqət çəkdi. Mütəxəssisin fikrincə, onlar duzdan kifayət qədər istifadə etmirlər və ya dondurmurlar.
Balıqları şübhəli yerlərdə, məsələn, bazarlarda əldən almaq xüsusilə təhlükəlidir. Belə hallarda parazitlərlə yoluxma ehtimalı çox yüksəkdir. Balıq sənaye üsulu ilə istehsal olunursa, infeksiya riski minimaldır, çünki istehsalçılardan parazitləri məhv etmək üçün texnoloji proseslərə riayət etmək tələb olunur.
Tərcümə: Könül Oruc