Yandex watch
Çiy kartof yemək lazımdırmı?

Kartofu "tərəvəzlərin kralı" adlandırmaq subyektiv bir ifadə ola bilər və mədəni, kulinariya və qidalanma perspektivlərinə görə dəyişə bilər, lakin kartof, şübhəsiz ki, dünyada ən çox istehlak edilən və çox yönlü tərəvəzlərdən biridir.

Emlakbazari.az

E-saglam.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, çiy kartof yemək zərərli ola bilər, çünki onların tərkibində zəhərli kimyəvi maddələr və sizi xəstə edə biləcək birləşmələr ola bilər:

Solanin və lektinlər: Bu birləşmələri həzm etmək çətin ola bilər və yüksək miqdarda zəhərlidir.

Nişasta: Bu birləşmə qaz, şişkinlik və mədə narahatlığı kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər.

Zəhərli qlikoalkaloid kimyəvi maddələr: Bu kimyəvilər ishal və ürək bulanmasına səbəb ola bilər.

Çirkləndiricilər və bakteriyalar: Çiy kartofda torpaqdan çirkləndiricilər və bakteriyalar ola bilər.

Çiy kartofda bişmiş kartofdan daha çox C vitamini var, çünki bişirmək bu qidanı məhv edə bilər.

Yüksək lif tərkibinə və çiy nişastanı həzm etməkdə çətinlik çəkdiyinə görə çox miqdarda çiy kartof yemək şişkinlik və qaz kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər.

Yaşılaçalan rəngdə kartofun tərkibində zəhərli birləşmə olan solanin var, ona görə də kartofun yaşıl hissələrini yeməkdən çəkinmək vacibdir.

Bəzi insanlar çiy kartof yeyirlər, çünki onların tərkibində bişmiş kartofdan daha yüksək miqdarda davamlı nişasta var. Bu, faydalı bakteriyaları qidalandırmaq və həzmi və qan şəkərinə nəzarəti potensial olaraq yaxşılaşdırmaqla bağırsaq sağlamlığına fayda verə bilər. Lakin bununla belə, mümkün həzm pozğunluğu və qida maddələrinin udulmasına mane ola biləcək antinutrientlərin olması səbəbindən çox miqdarda xam kartof yemək tövsiyə edilmir.

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az