Qidalanma
Canan Karatay xəbərdarlıq etdi:
Qidalanma

Canan Karatay xəbərdarlıq etdi: Hər gün yediyiniz bu qida beyninizi uyuşdurur

Prof. Dr. Canan Karatay ağ çörəyin beyni uyuşdurduğunu və bədəndəki trigliserid səviyyəsini artırdığını bildirib.

E-saglam.az xəbər verir ki, o, ağ çörəyin insan sağlamlığına gözləniləndən qat-qat zərərli olduğunu vurğuladı.

Karatay, yüksək trigliserid səviyyələrinin ürək xəstəliyi riskini artıra biləcəyini, ateroskleroza və damar divarlarının qalınlaşmasına səbəb ola biləcəyini söylədi: "Bu vəziyyət infarkt, insult və müxtəlif ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır, həmçinin pankreatit, şəkərli diabet və hipertoniyaya yol aça bilər. Ağ çörəyin hazırlanmasında istifadə edilən rafinə unun tərkibində olan aminopeptin şəkərinin həzm edilməsi üçün lazım olan fermentlərin insan metabolizmində mövcud deyil".

"Çox adam soruşur ki, çörək müqəddəs deyilmi? Onu yeməməliyik?" – Bəli, yeməyəcəksiniz! - deyən Karatay üç ağ maddənin (ağ un, şəkər və duz) yaratdığı xəstəliklərin tamamilə qarşısının alındığını da vurğulayıb.

Çörək əvəzinə nə yemək olar?

Karatay bildirib ki, çörək yerinə çiy kök və ya turp yeyə bilərsiniz. Bu seçim qış ayları gəldiyi üçün sizi həqiqətən tox tutar. Şəkərsiz qəhvə, sevdiyiniz türk qəhvəsi və ya istənilən şəkərsiz çay içə bilərsiniz. “Çörək yeməsəm doymaram” demək beyində immunitet yaratmaq deməkdir” , - deyə o, fikirlərini bildirib.

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az

Premium Reklam

VIP Reklam İmkanları

VIP

Sizin Reklamınız Burada

Tibbi sahədə fəaliyyət göstərən şirkətlər üçün premium reklam imkanları.

Reklam Sahəsi Satın Al

Ürək sağlamlığınızı yoxlayın

Həkimlərimizlə konsultasiya üçün randevu alın

Randevu Al

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun