Yüksək qan təzyiqi olan insanlar həkim nəzarəti altında təzyiq dərmanlarından istifadə edərək təzyiqlərini nəzarətdə saxlamağa çalışırlar.
E-saglam.az turkustan.az-a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalar göstərib ki, təzyiqi aşağı salmaq üçün dərmanlardan başqa bəzi alternativ qidalar var. Bu tərəvəzlər yüksək təzyiqi azaltmaq üçün mükəmməldir.
Harvard Universiteti yüksək təzyiqdən əziyyət çəkənləri rahatlaşdıracaq yeni bir araşdırma aparıb. Bəzi qidaların təzyiqi tarazlaşdırmaq baxımından digərlərindən daha təsirli olduğu ortaya çıxıb. Araşdırma, bəzi tərəvəzlərin yüksək təzyiq səbəbiylə gündəlik həyatı çətinləşdirən bir problem olan yüksək təzyiqə qarşı təbii üsullar olaraq qəbul edildiyini ortaya qoydu.
Harvard Universiteti tərəfindən aparılan araşdırmada 50-75 yaş arası yüksək təzyiqi olan 18 nəfər iki həftə ərzində müxtəlif tərəvəz şorbaları qəbul edib. Tədqiqatın sonunda əldə edilən məlumatlar göstərdi ki, qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən tərəvəzlər olan şorbaların istehlakı iştirakçıların sistolik qan təzyiqini və ya yuxarı təzyiqini 2,5 bal azaldır.
Aparılan araşdırmalar nəticəsində qan təzyiqini aşağı salmağın təbii üsulları sayılan tərəvəzlər və onların sağlamlığa faydaları belə üzə çıxıb:
Turpkimilər: Turp, brokoli, gül kələm və kələm kimi turpgillər ailəsinə aid tərəvəzlər qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən tərəvəzlər arasındadır. Bu çarmıxlı tərəvəzləri qidalanma rutininizə daxil etmək, tərkibindəki təbii komponentlər sayəsində yüksək təzyiqi azaltmağa kömək edəcək.
Kök: Kökdə xlorogen turşusu və p-kumar turşusu kimi fenolik birləşmələr var. Belə fenolik birləşmələr qan damarlarını rahatlaşdıran və iltihabı azaltmaqla qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən birləşmələrdir. Yemək vərdişlərinizə yerkökü əlavə etməklə yüksək təzyiqi azalda bilərsiniz.
İspanaq və çuğundur: İspanaq və çuğundur yüksək təzyiqi azaltmağa kömək edən nitratlarla zəngin tərəvəzlərdir. Tərkibindəki yüksək nitrat ilə ispanaq ümumi ürək sağlamlığına müsbət təsir edir və qan təzyiqini aşağı salır. Çuğundur qan damarlarını genişləndirir və qan təzyiqini tez bir zamanda salmağa kömək edir. Tədqiqatlar göstərir ki, çuğundur istehlakı qan təzyiqini orta hesabla 4-10 mmHg azalda bilər.
Pomidor: Pomidorda likopen kimi çoxlu antioksidanlar var. Bu antioksidanlar qan təzyiqini aşağı salmağa kömək etdiyi bilinir. Pomidorda da bol miqdarda kalium var. Tərkibindəki kalium sayəsində pomidor həm təzyiqi tənzimləyir, həm də ürək xəstəlikləri riskini azaltmaqda təsirli olur.
Kərəviz: Kərəviz tərkibində ftalid birləşmələri olan bir tərəvəzdir. Bu maddələr qan damarlarını genişləndirərək ürək təzyiqini azaltmağa və yüksək təzyiqi balanslaşdırmağa kömək edir. Pəhrizinizə kərəvizin daxil edilməsi yüksək təzyiqi azaltmağa kömək edir.