Oksford Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, doymuş yağlarla zəngin qidaların müntəzəm istehlakı bir aydan az müddətdə orqanizmdə təhlükəli dəyişikliklərə səbəb ola bilər.
E-saglam.az foodinfo.az-a istinadən xəbər verir ki, 24 günlük təcrübə zamanı mütəxəssislər iki könüllü qrupunun səhhətini təhlil ediblər. Onlardan biri doymuş və ya çox doymamış yağlarla zəngin qidalar yeyib.
Digəri isə balıq, qoz-fındıq və zeytun yağı da daxil olmaqla sağlam yağların qaynaqlarınıistifadə ediblər.
Birinci qrupdakı iştirakçılar əsas sağlamlıq göstəricilərində əhəmiyyətli dərəcədə pisləşib. Onların xolesterinin səviyyələri, həmçinin qaraciyərdə yağ yataqlarının həcmi 10% artıb.
Bu arada, çoxlu doymamış yağları istehlak edən könüllülər ümumi xolesterol səviyyələrində azalma müşahidə edilib.