Aşağı kalorili pəhrizdən sonra depressiya əlamətlərinin inkişaf ehtimalı yüksək olur.
E-saglam.az xəbər verir ki, Toronto Universitetinin alimlərinin araşdırması “BMJ Nutrition Prevention & Health” jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat əvvəllər ABŞ Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinə Sorğusunda iştirak etmiş 28 000 yetkin könüllünün məlumatlarına əsaslanıb. Subyektlər qidalanmalarından asılı olaraq qruplara bölünüblər.
Məlum olub ki, ciddi kalori məhdudiyyəti ilə pəhriz saxlayanlar psixoemosional pozğunluqlardan daha çox əziyyət çəkirlər. Kişilər və kilolu insanlar xüsusilə risk altındadır.
Sərt pəhrizlər həmçinin emosional pozğunluqlar və mənfi düşüncələr kimi koqnitiv-affektiv təzahürlərin artması ilə əlaqələndirilib. Fərdi qidaların (yağlar və ya karbohidratlar kimi) məhdudlaşdırılması daha çox somatik simptomlarla müşayiət olunur: narahatlıq, gərginlik və narahatlıq.
Alimlərin fikrincə, yeni məlumatlar aşağı kalorili pəhrizin psixi sağlamlığı yaxşılaşdırdığını aşkar edən əvvəlki araşdırmalarla ziddiyyət təşkil edir. Odur ki, real həyatda arıqlayanlar tez-tez psixo-emosional vəziyyətinə mənfi təsir göstərən vacib maddələrin çatışmazlığı ilə üzləşirlər.