Hisə verilmiş kolbasa urolitiyaz riski barədə xəbərdarlıq edilib.
E-saglam.az xəbər verir ki, diyetoloq və yemək davranışı psixoloqu Nuriyyə Dianova qurudulmuş kolbasadan danışıb.
Ekspert qeyd edib ki, kolbasa təmiz ət və balıqla müqayisə oluna bilməz. İstehlakçıları cəlb edən bir dadı var, lakin eyni zamanda, onun duzluluğu və konsentrasiyası böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, Dianova qeyd edib ki, güclü dadı olan məhsullardan istifadə edən insanların dad reseptorları zamanla “ölür”.
"Quru qurudulmuş kolbasalarda bişmiş kolbasalara nisbətən daha çox konsentrat, qan və içalat qatıldığı üçün zərəri daha çoxdur. Bu, epidemioloji risklərə gətirib çıxarır”.
Daha əvvəl diyetoloq və tibb elmləri namizədi Daria Rusakova demişdi ki, kolbasa, frankfurt, həmçinin sümükdə marinadlanmış ət odda bişirilən ən zərərli yeməklərdir. Onun sözlərinə görə, hər hansı ət çox bişdikdə, xərçəngin inkişafına səbəb ola biləcək kanserogen maddələr əmələ gəlir. (medicina.az)