Bu dörd yeməyi heç vaxt çuqun tavada
Bu dörd yeməyi heç vaxt çuqun tavada

Həm qabların özünü, həm də sağlamlığınızı korlamamaq üçün bəzi yeməkləri çuqun tavada bişirmək məsləhət görülmür.

E-saglam.az Lent.az-a istinadən sizə hansı qidaları çuqun tavada qızartmamağın daha yaxşı olduğunu təqdim edir.

Balıq filesi

Çuqun, isti səthdə qızardıldığında dadlı qabıq əmələ gətirən ton balığı kimi sıx balıqlarla yeməklər hazırlamaq üçün əla seçimdir. Bununla belə, kambala və ya qızılbalıq kimi zərif balıqlar tez-tez tavaya yapışır, bu da fileto çevirmək istəyərkən onların dağılmasına səbəb ola bilər. Çuqun istiliyi yavaş və qeyri-bərabər paylayır, buna görə də bu qidalar bəzi ərazilərdə islanmış ola bilər. Yapışmasının qarşısını almaq üçün çox yağ əlavə etmək yeməyi çox yağlı edəcək, bu da ləzzətini pisləşdirəcək. Zərif balıqlar üçün yapışmayan qabdan istifadə etmək daha yaxşıdır.

Qızardılmış yumurta 

Çuqun düzgün işləndikdə yapışmaz olsa da, yumurta bişirmək üçün həmişə uyğun deyil. Xüsusilə qabın yapışmayan təbəqəsi kifayət qədər yaxşı deyilsə, omlet və çırpılmış yumurta səthə yapışa bilər. Bundan əlavə, çevrilməsini tələb edən yumurtalar ya yanmış, ya da az bişmiş qala bilər. Yumurta qablarını hazırlayarkən, yapışmayan örtüklü nazik tavalardan istifadə etmək üstünlük təşkil edir, bu, vahid qızartma və dönmə asanlığını təmin edəcək.

Pomidor əsaslı souslar

Pomidor sousları və ya limon suyu, sirkə və ya şərab ilə xörəklər kimi yüksək turşulu qidaları çuqun tavada bişirmək pis fikirdir. Turşu qabın qoruyucu yağ təbəqəsini məhv edə bilər, nəticədə yeməkdə metal dad yaranır və hətta yeməyin rəngi dəyişir. Bu, yalnız yeməyi xarab edə bilməz, həm də qabların özlərinin aşınmasını sürətləndirə bilər.

Şirin desertlər

Çuqun tava tez-tez çörək bişirmək üçün istifadə olunur, çünki onların böyük səthi tortlar kimi desertlər hazırlamaq üçün əlverişli görünür. Ancaq xatırlamaq lazımdır ki, çuqun qablar üzərində bişirilən yeməklərin ətirlərini özünə çəkir. Əgər ət və ya balıqları eyni tavada qızardasanız, bişmiş desert gözlənilməz dad ala bilər. Məsələn, şaftalı pastasının xoşagəlməz "balıq" dadına çevrilə bilər. Buna görə də, çörək bişirmək üçün əvvəlki qabların qoxularını saxlamayan qablardan istifadə etmək daha yaxşıdır.

Hər bir yemək üçün düzgün qab seçimi onun uzunömürlülüyünü qoruyub saxlamaqla yanaşı, yeməyinizi daha dadlı və təhlükəsiz edəcək.

E-saglam.az