Böyrəklərimizi daşlardan qoruyan
Böyrəklərimizi daşlardan qoruyan

Yanlış qidalanma, həmçinin qazlı içkilərə olan həvəs böyrək daşlarının yaranmasına səbəb ola bilər.

Bir qrup tədqiqatçı qəhvə və çayın böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə təsirini təhlil edib və bu içkilərin mümkün qoruyucu təsiri ilə bağlı maraqlı nəticələrə gəlib.

E-saglam.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, mütəxəssislər, qəhvə və çayda olan kofeinin kalsium, natrium və maqneziumun orqanizmdən atılmasını yaxşılaşdırmağa kömək edə biləcəyini tapıblar. Çünki kofein sidik ifrazını stimullaşdırır və bu mineralların böyrəklərdə yığılmasının qarşısını alır və bu da daş riskini azaldır.

Ancaq elm adamları böyrək xəstəliklərindən ən çox qorunmanın yaşıl çay olduğunu tapıblar. Yaşıl çay dəmləmək üçün istifadə olunan su, bədəndən artıq mineralların çıxarılmasına kömək edən bol sidik əmələ gəlməsinə kömək edir. Bundan əlavə, yaşıl çayda olan antioksidanlar profilaktik təsir göstərir, iltihablı proseslərin qarşısını alır və böyrək sağlamlığını qoruyur.

Bununla birlikdə, elm adamları qəhvə və çayın böyrək sağlamlığına təsiri ilə bağlı daha dəqiq nəticələr əldə etmək üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac olduğunu vurğulayırlar. Bu içkilərin təsiri orqanizmin fərdi xüsusiyyətləri və ümumi həyat tərzi də daxil olmaqla bir çox amillərdən asılı ola biləcəyi üçün sonrakı işlər böyrək xəstəliklərinin qarşısının alınmasında rollarını daha yaxşı anlamağa kömək edəcəkdir. (lent.az)

E-saglam.az