Qidalanma
5 qidanı çia toxumu ilə
Qidalanma
111

5 qidanı çia toxumu ilə qarışdırmaq olmaz

Çia toxumları məşhur superfooddur, lakin onları müəyyən qidalarla yanlış birləşdirsəniz, mədə-bağırsaq narahatlığına səbəb ola bilər.

E-saglam.az-ın məlumatına görə, nutritionist Morgan Pearson, çia ilə qarışdırılmamaq üçün ən yaxşı beş inqrediyenti açıqlayıb.  

Quru qranola. Çia suyu aktiv şəkildə udur və şişirərək gel əmələ gətirir. Quru formada onlar həzm traktından nəm götürə bilər və qranola (yulaf, qoz-fındıq, hindistan cevizi) ilə birlikdə həzmi yavaşladır və ağırlıq, şişkinlik və ya hətta qəbizliyə səbəb olur. Diyetoloq menyuya əlavə etməzdən və ya yeməyi su ilə yumadan əvvəl toxumları islatmağı tövsiyə edir.

Kətan toxumu. Hər iki qida liflə zəngindir və onları birlikdə yemək mədə-bağırsaq traktını həddən artıq yükləyə bilər, bu da meteorizm, ishal və ya qəbizliyə səbəb ola bilər. Nadir hallarda, kifayət qədər maye olmayan artıq lif bağırsaq tıkanıklığına səbəb olur.

Lobya və mərcimək. Çia, paxlalılar kimi qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirir. Onların birləşməsi təsiri artıra bilər, bu da diabetli insanlar üçün vacibdir. Bundan əlavə, iki lif mənbəyinin birləşməsi şişkinlik və qaz riskini artırır.

Xaçlı tərəvəzlər: Brokoli, kələm və Brüssel kələmi öz-özünə qaza səbəb ola bilər, lakin çia ilə birləşdirildikdə bağırsaqlarınızdakı gərginlik artır.

Qazlı içkilər. Çia lifi ilə birləşən karbon qazı şişkinliyi artırır. Xüsusilə həssas həzminiz varsa, soda adi su ilə əvəz etmək daha yaxşıdır.

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az

Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun