Qozun insan sağlamlığına faydaları nələrdir?
Qozun insan sağlamlığına faydaları nələrdir?

Qoz sağlamlığa çoxlu faydalar təqdim edən qidalı bir qidadır. Ürək və beyin sağlamlığını dəstəkləməkdən tutmuş çəki idarə etməyə və iltihabı azaltmağa qədər qozun insan sağlamlığına təsiri həm dərin, həm də yaxşı sənədləşdirilmişdir. Gündəlik qida rasionunuza qoz əlavə etməklə bu faydalardan istifadə edə və ümumi sağlamlığınıza töhfə verə bilərsiniz. İstər qəlyanaltı kimi tək istehlak olunsun, istərsə də yeməklərə əlavə olunsun, qoz sağlamlığınızı dəstəkləmək üçün ləzzətli və çox yönlü bir yoldur.

Ləzzətli qəlyanaltı olması ilə yanaşı, qoz sağlamlıq üçün çoxlu faydalar təqdim edən qidalı qidadır. Sağlam yağlar, zülallar, vitaminlər və minerallar da daxil olmaqla mühüm qida maddələri ilə zəngin olan qoz, insan sağlamlığına müsbət təsirləri üçün geniş şəkildə tədqiq edilmişdir. Tək başına istehlak edilə bilən, salatlara əlavə oluna bilən və ya müxtəlif yeməklərdə istifadə oluna bilən qoz balanslı qidalanmaya dəyərli əlavə ola bilər. Bu yazıda qozun insan sağlamlığına təsirlərini araşdıracaq, bu faydaları dəstəkləyən elmi dəlillərə toxunacaq və qozun niyə müntəzəm istehlak edilməsi lazım olduğunu izah edəcəyik.

Qozun Qidalanma Profili

Qoz ümumi sağlamlığa töhfə verən qidalarla doludur. Təxminən 28 qram (bir unsiya) qozun bir porsiyasında aşağıdakılar var:

Kalori: Təxminən 185 kalori

Sağlam yağlar: Omeqa-3 yağ turşuları da daxil olmaqla təxminən 18 qram

Protein: 4 qram

Lif: 2 qram

Vitaminlər və Minerallar: Qoz E vitamini, maqnezium, mis və fosforla zəngindir.

Qozu digər qoz-fındıqlardan fərqləndirən ən mühüm xüsusiyyətlərdən biri də tərkibindəki omeqa-3 yağ turşularının, xüsusən də alfa-linolenik turşunun (ALA) yüksək olmasıdır. Bu qida maddələri bədənin müxtəlif funksiyalarında mühüm rol oynayır və qozu yüksək qidalı qida seçimi edir.

Ürək-damar Sağlamlığı üçün Faydaları

Qozun ən məşhur faydalarından biri də ürək-damar sağlamlığına müsbət təsiridir. Bir çox araşdırmalar qozun müntəzəm istehlakının ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edə biləcəyini göstərdi. Qozda olan yüksək səviyyəli omeqa-3 yağ turşuları ürək sağlamlığı üçün xüsusilə faydalıdır, çünki onlar pis xolesterinin (LDL) səviyyəsini aşağı salmağa, iltihabı azaltmağa və qan damarlarının fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Qoz həm də antioksidantlarla zəngindir, oksidləşdirici stressi azaltmaqla ürəyi qorumağa kömək edir. Bundan əlavə, qozda olan L-arginin amin turşusu qan damarlarını rahatlaşdıran və qan dövranını yaxşılaşdıran azot oksidinin istehsalına kömək edir. Bu qida maddələrinin birləşməsi qozu ürək üçün sağlam qida halına gətirir və infarkt və insult riskini azaltmaqda mühüm rol oynayır.

Beyin Sağlamlığı və Koqnitiv Funksiyalar

Qoz bilişsel funksiyalar üzərində potensial faydalarına görə “beyin qidası” kimi şöhrət qazanmışdır. Qozda olan omeqa-3 yağ turşuları beyin hüceyrələrinin quruluşunu və funksiyasını dəstəkləyərək beyin sağlamlığı üçün vacibdir. Qozun müntəzəm istehlakı yaddaşın, diqqətin və ümumi koqnitiv performansın yaxşılaşdırılması ilə əlaqələndirilir.

Tədqiqatlar həmçinin qozun Alzheimer kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edə biləcəyini göstərir. Qozun tərkibindəki antioksidantlar və antiinflamatuar birləşmələr beyni Alzheimer və digər demens növlərinin inkişafında əsas amil olan oksidləşdirici zərərdən qorumağa kömək edir.

Çəki İdarəetmə

Yüksək kalorili olsa da, qoz çəki idarə etmə planına kömək edə bilər. Qozdakı sağlam yağlar, zülal və lif toxluq hissini artıraraq ümumi kalori qəbulunu azaltmağa kömək edir. Pəhrizinizə qoz əlavə etmək istəkləri azalda bilər və çəki nəzarətini dəstəkləmək üçün ağıllı seçim ola bilər.

Bundan əlavə, bəzi tədqiqatlar göstərir ki, bədən pekanlardan alınan bütün kaloriləri qəbul edə bilməz, yəni pekandan alınan faktiki kalori qidalanma etiketlərində göstərilən miqdardan aşağı ola bilər. Bu, qozu çəki idarə etmə məqsədlərini dəstəkləyən qidalı qəlyanaltı edir.

İltihab əleyhinə xüsusiyyətlər

Xroniki iltihab ürək xəstəliyi, diabet və xərçəng də daxil olmaqla müxtəlif sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilir. Qoz tərkibindəki yüksək polifenollar, omeqa-3 yağ turşuları və digər bioaktiv komponentlər sayəsində güclü antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir. Qozun müntəzəm istifadəsi bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək edə bilər ki, bu da xroniki xəstəliklərin riskini azalda bilər.

Araşdırmalar göstərib ki, qozun tərkibindəki antioksidantlar sərbəst radikalları neytrallaşdırmağa və oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edir; Bunlar da iltihabın vacib səbəbləridir. Pəhrizinizə qoz əlavə edərək, bədəninizin iltihaba qarşı təbii müdafiə mexanizmlərini dəstəkləyə bilərsiniz.

Sümük Sağlamlığı

Qoz maqnezium və fosforla zəngin olduğu üçün sümük sağlamlığına da fayda verir. Bu minerallar güclü və sağlam sümükləri qorumaq üçün vacibdir. Maqnezium kalsiumun sümüklərə udulmasına kömək edir, fosfor isə sümük toxumasının əsas komponentidir. Pəhrizinizə qoz əlavə etmək sümük sıxlığına kömək edə bilər və xüsusilə yaşlandıqca osteoporoz riskini azalda bilər.

Bağırsaq Sağlamlığı

Son araşdırmalar qozun bağırsaq sağlamlığını dəstəkləməkdə də rol oynaya biləcəyini göstərir. Qozun tərkibindəki lif bağırsaqdakı faydalı bakteriyaları qidalandıran bir prebiyotik rolunu oynayır. Sağlam bağırsaq mikrobiomu həzm, immunitet funksiyası və ümumi sağlamlığınız üçün vacibdir. Araşdırmalar göstərib ki, qozun müntəzəm istehlakı bağırsaq bakteriyalarının müxtəlifliyini artıra bilər; bu, daha yaxşı bağırsaq sağlamlığı və mədə-bağırsaq xəstəlikləri riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.(Turkustan.az)

E-saglam.az