Qida məhsulları isti mövsümdə istilik vurması riskini artıra bilər.
E-saglam.az xəbər verir ki, tibb elmləri namizədi və Rosbiotex Universitetinin Dietologiya kafedrasının dosenti Anastasiya Lebedeva Lenta.ru ilə söhbətində xəbərdarlıq etdi. O izah etdi ki, bu, onların su-duz balansına və orqanizmin termorequlyasiyasına təsiri ilə bağlıdır.
"Məsələn, duzlu qidalar, o cümlədən çipslər, qoz-fındıq, hisə verilmiş qidalar və konservlər orqanizmdə təbii maye balansını pozur. Duz toxumalarda suyun tutulmasına səbəb olmaqla yanaşı, susuzluğu da artırır ki, bu da isti şəraitdə ikiqat yük yaradır.
"Duzlu qəlyanaltılar və spirtin birləşməsi xüsusilə risklidir", - diyetoloq xəbərdarlıq edib.
Onun sözlərinə görə, yağlı qidalar da təhlükəlidir, çünki həzm etmək üçün əlavə istilik buraxaraq əhəmiyyətli enerji sərfiyyatı tələb olunur. Lebedeva izah etdi ki, istidə bu, bədəndə həddindən artıq yük yaradır. O, həmçinin proteinlə zəngin qidaların həddindən artıq istehlakından çəkinməyi tövsiyə etdi, çünki onların metabolizə olunması üçün çoxlu su lazımdır.
"Kofeinli içkilər və alkoqol maye itkisini sürətləndirən açıq sidikqovucu təsirə malikdir. Buna görə də, isti havalarda hətta onların məhdud istifadəsi istilik vurması riskini artıra bilər, - diyetoloq əlavə etdi.
Yayda qida rasionunuza yüksək sulu qidalar: təzə tərəvəz, meyvə və giləmeyvə əsaslanan yeməklər daxil etmək tövsiyə olunur. Yüngül tərəvəz şorbaları, mayalanmış sulu süd məhsulları, fermantasiya edilmiş süd məhsulları, diüretiklər, fermantasiya edilmiş süd məhsullarının saxlanmasına kömək edir. Kifayət qədər su içmək xüsusilə vacibdir".
Lebedeva həmçinin əsas yeməkləri temperaturun aşağı düşdüyü səhər və axşama köçürməyi və səhər 11-dən axşam 4-ə qədər yüngül qəlyanaltılarla məhdudlaşdırmağı təklif etdi.
Tərcümə: Könül Oruc