
Hər gün meyvə yeməyin sağlamlıq üçün saysız-hesabsız faydaları var. Bununla belə, diabet xəstələri karbohidrat və şəkər qəbulundan xəbərdar olmalıdırlar, çünki bunlar insulin artımına və qan şəkərinin artmasına səbəb ola bilər.

E-saglam.az xəbər verir ki, meyvələr ümumiyyətlə sağlam seçim olsa da, bəzilərində insulin səviyyəsinə mane ola biləcək əhəmiyyətli miqdarda şəkər və fruktoza var.
QARPIZ
Qarpız ən məşhur yay meyvələrindən biridir, lakin 72-80 yüksək Glisemik İndeksə (Gİ) malikdir və yüksək şəkər tərkibinə görə ölçülü istehlak edilməlidir.
BANAN
Bananların GI, yetişməsindən asılı olaraq 42 ilə 62 arasında dəyişir. Yetişmiş bananların daha yüksək GI var, ona görə də daha az yetişmiş bananları seçin və onları mülayim şəkildə yeyin.
ANANAS
Ananasın tərkibində əhəmiyyətli miqdarda təbii şəkər var ki, bu da qan şəkərinin səviyyəsini dərhal yüksəldə bilər. Ona görə də normada yemək daha yaxşıdır.
MANGO
Ən məşhur meyvələrdən biri olan manqo 51-60 orta Gİ-yə malikdir və saxaroza və fruktozada yüksəkdir, buna görə də şəkər xəstələri şəkərin dəyişməsinin qarşısını almaq üçün onları mülayim şəkildə istehlak etməlidirlər.
ÜZÜM
Üzüm orta GI-yə malikdir, lakin onların kiçik ölçüsü həddindən artıq istehlaka səbəb ola bilər. Buna görə diabet xəstələri onlardan uzaq durmalıdırlar. Kişmiş, şəkəri yüksək olan qurudulmuş üzümdür və ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir.
ALBALI
Albalı bir sıra Gİ-lərə malik ola bilər, lakin onlar ümumiyyətlə orta və yüksəkdir, ona görə də qəbulunuzu məhdudlaşdırın.
Quru meyvələr diabet xəstələri üçün yaxşı olmaya bilər
Şəkəri yüksək, lakin lifi az olan meyvələr diabet xəstələri üçün ən pisdir. Nümunələrə üzüm, banan, manqo və kişmiş və ərik kimi quru meyvələr daxildir. Bundan əlavə, təzə manqolar digər meyvələrlə müqayisədə nisbətən aşağı şəkər tərkibinə malik olsa da, qurudulmuş manqolarda bütün su çıxarılıb və buna görə də şəkər konsentrasiyası əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Buna görə qurudulmuş meyvələri istehlak etmək qərarına gəlsəniz, ölçülü şəkildə edin.
Şəkərli diabetiniz varsa, bütün növ meyvələrdən uzaq durmağınız lazım olduğunu düşünə bilərsiniz. Lakin bu belə deyil. Siz hələ də balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi meyvə yeyə bilərsiniz. Yalnız diabet xəstələri üçün hansı meyvələrin ən yaxşı və ən pis seçim olduğunu bilməlisiniz. Bir diabet xəstəsi olaraq sağlamlığınız üçün ən yaxşı və ən pis meyvələrdən xəbərdar olmalısınız. Meyvə istehlakına gəldikdə ağıllı seçimlər edərək, ləzzətli və sağlam meyvələrdən ləzzət alaraq qan şəkərinizi idarə edə bilərsiniz.
Tərcümə: Könül Oruc