Qanın özü təbii olaraq qaraciyər, böyrəklər və limfa sistemi vasitəsilə təmizlənir, lakin bu orqanların sağlamlığını dəstəkləyən məhsullar var.
E-saglam.az xəbər verir ki, bu barədə Lenta.ru-ya Dövlət Təhsil Universitetinin təbiət elmləri fakültəsinin dekanı vəzifəsini icra edən İrina Lyalina bildirib.
Bioloq izah edib ki, orqanizmi zərərsizləşdirməyə kömək edən məhsullar arasında tərəvəz və göyərti birinci yerdədir:
"Məsələn, çuğundur qaraciyəri dəstəkləyir, hematopoezi yaxşılaşdırır; brokoli və xaçlı tərəvəzlər qaraciyərin detoksifikasiyası üçün fermentləri stimullaşdırır. İspanaq və digər yarpaqlı göyərti toksinləri bağlamağa və çıxarmağa kömək edən xlorofillə zəngindir. Sarımsağın tərkibində kükürd var, qaraciyər və immunitet sistemi funksiyalarını dəstəkləyir".
"Meyvə və giləmeyvələr də heç də az faydalı deyil - alma, zoğal, qaragilə, moruq, limon. Pektin bağırsaqlarda toksinləri bağlamağa kömək edir, antioksidantlar isə qan damarlarının vəziyyətini yaxşılaşdırır və hüceyrələri oksidləşmədən qoruyur. Taxıl və toxumlardan yulaf (xüsusilə yulaf əzməsi və jelein təmizlənməsini azaldır) qaraciyərə yüklənir və kətan toxumu omeqa-3 və lif mənbəyi kimi toksinləri çıxarmağa kömək edir", - dedi Lyalina.
Digər faydalı məhsullar arasında ekspert zərdəçal, zəncəfil və yaşıl çayı qeyd etdi. Onun sözlərinə görə, zərdəçal antioksidant kimi öd istehsalını stimullaşdırır, zəncəfil qan dövranını və həzmi yaxşılaşdırır, yaşıl çayın tərkibində isə qaraciyəri qoruyan katexinlər var.
"Saf su "keyfiyyətli" qan üçün son dərəcə vacibdir və böyrəklər üçün də toksinləri çıxarmaq lazımdır", - Lyalina xatırladıb.
Tərcümə: Könül Oruc