Tibbi xəbərlər
Bir qidalanma mütəxəssisi balıq qaraciyəri yağı
Tibbi xəbərlər
127

Bir qidalanma mütəxəssisi balıq qaraciyəri yağı yeməyin gizli risklərini açıqladı

Faydalı xassələri ilə məşhur olan cod(treska) qaraciyəri yağı düzgün olmayan şəkildə istehlak edildikdə təhlükəli ola bilər.

E-saglam.az xəbər verir ki, diyetoloq Maryana Kutova ilə bu məşhur məhsulun gizli risklərini açıqlayıb. 

Zəngin tərkibinə baxmayaraq - rekord miqdarda D və A vitaminləri, omeqa-3 yağ turşuları - məhsul ciddi dozaj tələb edir. Mütəxəssis xəbərdarlıq edir ki, sadəcə 100 qram cod (treska) qaraciyəri yağında A vitamininin gündəlik dəyərinin 300%-ə qədəri var ki, bu da hipervitaminoza səbəb ola bilər.

A vitamininin həddindən artıq olmasının simptomlarına baş ağrısı, ürəkbulanma, saç tökülməsi və hətta sümüklərin zədələnməsi daxildir. Məhsulda həmçinin 100 q-da 700 mq-a qədər xolesterin var ki, bu da hiperkolesterolemiyası olan insanlarda ehtiyatlı olmağı tələb edir.

Bir qidalanma mütəxəssisi həftədə 1-2 dəfə 10 qramdan çox olmayan məhsul istehlak etməyi tövsiyə edir - bu, təxminən bir çay qaşığıdır. Hamilə qadınlar, uşaqlar və dəniz məhsulları allergiyası olan insanlar xüsusilə diqqətli olmalıdırlar.

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az


Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin
Bizi YouTube-da izləyin
Bizi TikTok-da izlə

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun