
Yumurta ümumiyyətlə ən yaxşı protein mənbələrindən biri hesab olunur və hər yumurta üçün təxminən 6 qram protein təmin edir. Ancaq bəzi tərəvəzlər porsiya başına protein tərkibinə görə yumurtaları üstələyə bilər.

E-saglam.az xəbər verir ki, yumurta əla protein mənbəyi olsa da, bəzi tərəvəzlər də bu makronutrientlə zəngindir. Pəhrizə daxil edildikdə, zülalla zəngin müxtəlif tərəvəzlər gündəlik protein qəbuluna kömək edə bilər və əlavə vitaminlər, minerallar və antioksidantlar təklif edə bilər.
İstər vegetarian, istər vegan, istərsə də sadəcə olaraq daha çox bitki əsaslı qidalar yemək fikrində olmağınızdan asılı olmayaraq, tərəvəzlər də protein məqsədlərinizə effektiv şəkildə çatmağınıza kömək edə bilər.
İspanaq
İspanaq qidalandırıcı güc və əla protein mənbəyidir. Bir stəkan bişmiş ispanaqda təxminən 5,4 qram protein var, lakin 100 qramda ölçüldükdə təxminən 2,9 qram protein var. Bununla belə, ispanaq bişirildikdə əhəmiyyətli dərəcədə kiçildiyi üçün birdən çox porsiyanı asanlıqla istehlak edə bilərsiniz, bu da onu səmərəli protein mənbəyi edir.
Zülaldan əlavə, ispanaq dəmir, kalsium və A, C və K vitaminləri ilə zəngindir. Bu qidalar sümük sağlamlığını, immunitet funksiyasını və ümumi sağlamlığı dəstəkləyir.
Brokoli
Brokoli tez-tez yüksək lif və vitamin tərkibinə görə təriflənir, lakin o, eyni zamanda az qiymətləndirilmiş bir protein mənbəyidir. 100 qramda brokolinin tərkibində təxminən 2,8 qram protein var. Bir stəkan doğranmış, bişmiş brokkoli bir yumurtanı üstələyən demək olar ki, 5,7 qram protein təmin edir.
Bundan əlavə, brokoli antioksidantlar, fol turşusu və kaliumla zəngindir. Ürək sağlamlığını, həzmi dəstəkləyir və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlər təqdim edərək onu hər hansı bir pəhrizə əla əlavə edir.
Göbələk
Göbələklər zülalda təəccüblü dərəcədə yüksəkdir. Çiy göbələklərdə 100 qramda təxminən 3,1 qram protein var, bişmiş göbələklərdə isə su itkisi səbəbindən daha yüksək konsentrasiya var. Bir fincan bişmiş göbələk təxminən 5-7 qram protein təmin edə bilər.
Göbələklər həmçinin B vitaminləri, selenium və antioksidantların əla mənbəyidir. Beyin sağlamlığını dəstəkləyir, immunitet sistemini gücləndirir və potensial xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
Noxud
Noxud ən yaxşı bitki əsaslı zülal mənbələrindən biridir. Bir fincan bişmiş noxudda təxminən 8 qram protein var ki, bu da bir yumurtadan əhəmiyyətli dərəcədə çoxdur. Noxud 100 qrama təxminən 5 qram protein verir.
Zülaldan başqa noxud lif, K vitamini və fol turşusu ilə zəngindir. Onlar həzmi, ürək sağlamlığını və qan şəkərinə nəzarəti dəstəkləyir, bu da onları balanslaşdırılmış pəhrizə əla əlavə edir.
Tərcümə: Könül Oruc