Yandex watch
Sağlamlığın təbii mənbəyi olan

Ölkəmizdə ən çox istehlak edilən qoz-fındıqlardan biri olan fındıq həm qida dəyəri, həm də ləzzətli dadı ilə ən faydalı qidalar sırasındadır. Tərkibində sağlam yağlar, zülallar, vitaminlər və minerallar var. Gündəlik qidalanma rutininizə əlavə etdiyiniz zaman həm bədəninizi gücləndirə, həm də bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu təsir göstərə bilər.

Emlakbazari.az

E-saglam.az xəbər verir ki, fındıq mono doymamış yağ turşuları ilə zəngin qidadır. Bu sağlam yağları istehlak etdikdə pis xolesterin (LDL) azalır, yaxşı xolesterol (HDL) isə yüksəlir. Bundan əlavə, tərkibindəki E vitamini, maqnezium və antioksidantlar sayəsində damar sağlamlığını qoruya və ürək xəstəlikləri riskini azalda bilər.

Tərkibindəki Omeqa 3 yağ turşuları, fol turşusu və B vitaminləri ilə beyin sağlamlığına töhfə verir. Yaddaşı gücləndirməyə kömək edir və həmçinin diqqəti artırır, yaşlanma ilə bağlı idrak problemlərin qarşısını alır. Eyni zamanda, immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edə bilər. Tərkibindəki E vitamini dərinin elastikliyini artırır və qocalma əlamətlərini də gecikdirə bilər. Bundan əlavə, tərkibindəki sağlam yağlar və antioksidanlar saçların daha parlaq və güclü olmasına kömək edə bilər.

İdman edərkən fındıq yemək faydalıdırmı?

İdmançılar üçün düzgün qidalanma performansın yaxşılaşdırılmasında və əzələ inkişafının dəstəklənməsində mühüm amildir. Fındıq tərkibindəki sağlam yağlar, zülallar, vitaminlər və minerallar sayəsində idmançılar üçün də çox faydalı qida mənbəyidir. Tərkibindəki yüksək doymamış yağ turşuları sayəsində bədəni enerji ilə təmin edir. O, həmçinin ürək sağlamlığını qoruyur və idman zamanı dözümlülüyü artırır. Fındıq həm də yaxşı protein mənbəyidir. Protein həmçinin əzələlərin təmirini və inkişafını dəstəkləyir, məşqdən sonra bərpanı sürətləndirir.

Həm də maqnezium, kalium və E vitamini ilə zəngin qidadır. Maqnezium əzələ daralmalarını tənzimləyərək krampların qarşısını alır. Kalium əzələlərin düzgün işləməsini dəstəkləyir və məşqdən sonra maye itkisini balanslaşdırmağa kömək edir. Vitamin E antioksidan xüsusiyyətlər göstərir, hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır və əzələ yorğunluğunu azaldır.

Məşqdən əvvəl istehlak edildikdə uzunmüddətli enerji verir və məşq zamanı daha səmərəli işi dəstəkləyir. Məşqdən sonra istehlak edildikdə, əzələləri bərpa etməyə və bədəni bərpa etməyə kömək edir. Gündəlik pəhrizə əlavə edilən bir ovuc fındıq idman performansına müsbət təsir edərək sağlam həyat tərzinə töhfə verir.

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az