Dəniz məhsulları və balıq zülal və faydalı maddələrlə zəngindir. Lakin düzgün bişirilmədikdə, onlar orqanizm üçün ciddi təhlükə yarada bilər.
E-saglam.az xəbər verir ki, parazitar orqanizmlər — lent qurdu, opistorxoz və müxtəlif trematodlar insan bədəninə yoluxmuş balıq vasitəsilə daxil olaraq ağır xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Əsas təhlükələr:
-
Nəhəng lent qurdu – uzunluğu 10 metrə qədər böyüyə bilər və difillobotrioz yaradır. Əsas yoluxma səbəbi yaxşı bişirilməmiş və ya az qızardılmış balıqdır. Simptomlara halsızlıq, iştahanın itməsi və qusma daxildir.
-
Opistorxoz – qaraciyər və öd yollarını zədələyən parazitar xəstəlikdir. Çox vaxt yaxşı bişirilməmiş çay balığı vasitəsilə yoluxur.
-
Trematod və sestodlar – müvafiq olaraq şistosomoz və tenioz yaradır.
Necə qorunmalı?
-
Balığı yalnız yüksək temperaturda bişirin — ən azı 63°C-də qaynatmaq, sobada bişirmək və ya qızartmaq lazımdır.
-
Çiy, qurudulmuş və az duzlanmış balıqlardan, xüsusilə də çay balığından uzaq durun.
-
Bişirməzdən əvvəl balığı diqqətlə yoxlayın, şübhəli izlərə fikir verin.
Hansı balıq və dəniz məhsullarından imtina etmək tövsiyə olunur:
-
Vəhşi dəniz levreyi
-
Kafelnik (ilan balığı)
-
Atlantik böyükbaş
-
Köpəkbalığı əti
-
Kral makrel
-
Qılınc balığı
-
Ruvet (yağlı balıq)
-
Göy tuna
-
Qırmızı lusian
-
Marketdə satılan hazır suşi və rollar
Bu qaydalara əməl etməklə, balığın bütün faydalı xüsusiyyətlərindən zövq ala bilər və sağlamlığınızı qorumuş olarsınız.
Tərcümə: Nəzrin Abbas