
Konservlər təzə məhsuldan daha uzun rəf ömrü təqdim edir. Hazırlanması asan və qənaətcil bir seçim kimi evlərdə əvəzolunmaz hala gəldiklərinə baxmayaraq, bu heç də həmişə onların təhlükəsiz olması demək deyil.

E-saglam.az xəbər verir ki, Dr. Karan Rac, konservləşdirilmiş məhsulların xarab ola biləcəyinə dair üç kritik əlaməti vurğulayarkən, xəbərdarlıq etdi.
Raj sosial mediada bizə təhlükəli qutuları necə müəyyənləşdirmək barədə bəzi məsləhətlər verən bir video paylaşdı. Əvvəlcə bildirdi ki, qutunun kənarında hər hansı çuxur olub-olmadığını yoxlamaq lazımdır. Bir çuxur qutunun sızma riski olduğunu ifadə edə bilər. Etiketlərin adətən bu sahələri əhatə etdiyini deyən Raj, etiketləri diqqətlə çıxarmağın və qutunun hər bir hissəsini yoxlamağın vacib olduğunu qeyd etdi. O, izah etdi ki, qutu hər hansı şəkildə xarab olubsa, onu mütləq tullamaq və istehlak etməmək lazımdır.
Həmçinin qutunun tikişlərindən uzaqda nəzərə çarpan, lakin kəskin olmayan yan cızıqlar adətən ciddi problem olmasa da, kəskin, sivri çəngəllər qutunun deşilməsinin əlaməti ola bilər. Belə bir vəziyyətdə qutu mütləq atılmalıdır. Doktor Rac bankalarda diqqət yetirilməsi lazım olan başqa bir təhlükəli əlaməti qeyd etdi: üst. Əgər çuxur dərindirsə və barmağınızı asanlıqla daxil edə bilirsinizsə, qutu təhlükəsiz olmaya bilər. Kiçik çuxurlar ümumiyyətlə problem deyil.
Digər tərəfdən, konserv qutusu əzilmiş və ya partlamaq üzrədirsə, mütləq atılmalıdır. Raj, zədələnmiş və ya əyilmiş qutuların həmişə təhlükə olmadığını, lakin şübhəniz varsa, şübhədən qaçmaq üçün onları atmağın ən təhlükəsiz olduğunu söylədi, çünki hər hansı bir deşilmə bakteriya və oksigenin qutuya daxil olmasına və zərərli mikrobların çoxalmasına imkan verə bilər.
Tərcümə: Könül Oruc