Diyetoloq Natalya Denisova şəkərli diabet və ürək xəstələrinə pəhrizlərinə qreypfrut əlavə etməyi məsləhət görüb.
E-saglam.az xəbər verir ki, həkim bu barədə aif.ru-ya danışıb.
Denisovanın sözlərinə görə, qreypfrutun tərkibində naringenin maddəsi var ki, bu maddə bədəndən artıq xolesterinin çıxarılmasına kömək edir və hüceyrələrin özlərinin istehsal etdiyi insulini qəbul etmək qabiliyyətini bərpa etməyə kömək edir:
“Naringenin meyvənin ağ damarlarında var və ona acılıq verir, ona görə də meyvədən daha çox fayda əldə etmək üçün ağ damarları yumşaq hissəsi ilə birlikdə yemək daha yaxşıdır. Ürək xəstəliyi olan insanlar üçün qreypfrut qan təzyiqi və ürək ritmini normallaşdırmağa kömək edən kalium ehtiva etdiyi üçün faydalıdır. Qreypfrutun tərkibindəki antioksidantlar (fenol turşuları, flavonoidlər, karotenoidlər, likopen) qan damarlarında mikroiltihabın inkişafının qarşısını alır ki, bu da aterosklerozun qarşısını almağa kömək edəcək”.
Eyni zamanda diyetoloq qeyd edir ki, qreypfrut istehlak edərkən müəyyən məhdudiyyətlər var:
“Məsələn, bu sitrus meyvəsinin şirəsi ilə analjeziklər, antidepresanlar, antibiotiklər, hormonal kontraseptivlər və digər bəzi dərmanları qəbul etmək tövsiyə edilmir. Qreypfrutun yumşaq hissəsində furanokumarin adlı maddə var ki, bu da bu dərmanların effektivliyini azalda bilər. Qreypfrutdan kəskin mərhələdə mədə və onikibarmaq bağırsaq xorası olan insanlar, hepatit, xolesistit, pankreatit, xroniki iltihablı bağırsaq xəstəliyi və sitrus meyvələrinə allergiyası olan xəstələr də ehtiyatla istifadə etməlidirlər”.
© yeniavaz.com