
Bir həkim fındıq və qəhvənin birləşməsi ilə bağlı əhəmiyyətli açıqlamalar verərək, birlikdə istehlak edilməsi barədə xəbərdarlıq edib.

E-saglam.az xəbər verir ki, London Kral Kollecinin bağırsaq sağlamlığı üzrə mütəxəssisi Meqan Rossi qoz-fındıq və qəhvənin beyin sağlamlığına təəccüblü dərəcədə müsbət təsir göstərə biləcəyini açıqlayıb. Doktor Rossinin fikrincə, bu iki qida maddəsinin birlikdə istehlakı demans (demensiya) və idrak qabiliyyətinin azalmasının qarşısının alınması üçün əsas ola bilər.
İngiltərədə aparılan bir araşdırma, hər gün qoz-fındıq istehlak edənlərin, ümumiyyətlə yeməyənlərə nisbətən "bütün səbəblərdən demans" riskini 12 faiz azaltdığını ortaya qoydu. Bənzər bir araşdırma göstərdi ki, qırmızı ətin qoz-fındıq və ya paxlalılarla əvəz edilməsi koqnitiv qocalmanı 1,4 il sürətləndirə və demans riskini 20 faiz azalda bilər.
Fındıq və qəhvə kombinasiyası
Fındıq zülal, E vitamini, omeqa-3 yağ turşuları və minerallar da daxil olmaqla beyin sağlamlığını dəstəkləyən qidalarla zəngindir. Bundan əlavə, tərkibindəki antioksidantlar və xolin tərkibi demansın qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır. Qəhvənin beyin sağlamlığına da faydaları var. Doktor Rossi araşdırmaların gündə bir fincan qəhvənin demans riskini azalda biləcəyini irəli sürdüyünü vurğulayır, lakin o, həddindən artıq qəhvə istehlakının yuxusuzluq və həddindən artıq kofein qəbulu kimi mənfi təsirlərə səbəb ola biləcəyini də qeyd edir.
Fındıq və qəhvənin birləşməsinin beyin sağlamlığını dəstəkləyən güclü bir ikili olduğunu ifadə edən Rossi, bu iki qidanı gündəlik rutininizə daxil etməyin vacibliyinə diqqət çəkdi. Eyni zamanda, fındıq yüksək kalorili olsa da, tərkibində sağlam yağlar olduğu üçün sağlam qidalanma üçün mühüm variant təklif edir. Gündəlik qida rasionunuza qəhvə və fındıq əlavə etməklə nəinki ləzzətli bir ikili, həm də beyninizi qoruyacaq güclü kombinasiya yarada bilərsiniz.
Tərcümə: Könül Oruc