Yandex watch
Brokoli, yoxsa gül kələmi:

Brokoli və gül kələm oxşar olsalar da, fərqli qida faydaları təklif edirlər. Brokolinin tərkibində göz sağlamlığını və ümumi sağlamlığı dəstəkləyən A, C və K vitaminləri yüksək səviyyədədir. Gül kələminin kaliumda bir qədər üstündür və karbohidratlarda bir qədər aşağıdır. Hər iki tərəvəz antioksidantlarla zəngindir və damar sağlamlığını dəstəkləyir, bu da onları müntəzəm olaraq balanslaşdırılmış pəhrizə daxil etmək üçün faydalı edir.

Emlakbazari.az

E-saglam.az xəbər verir ki, Brokoli və gül kələm eyni xaçgillər ailəsinə aid olan və sağlamlıq üçün son dərəcə faydalı tərəvəzlərdir. Hər ikisinin kalorisi az olsa da, vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir. Bununla belə, onların sağlamlıq baxımından bəzi fərqli cəhətləri var. Qərar vermənizi asanlaşdıracaq bir müqayisə:

Brokoli və gül kələminin qida dəyəri

Brokoli:

30 kalori

2 q protein

0 q yağ

6 qram karbohidratlar

2 q şəkər

2 qram lif

29 mq natrium

Bir fincan gündəlik C və K vitamin ehtiyacınızdan daha çoxunu təmin edir. Sağlam miqdarda manqan, fol turşusu və A vitamini (gündəlik dəyərinizin 10%-dən çoxu) var.

Gül kələmi:

27 kalori

2 q protein

0 q yağ

5 q karbohidratlar

2 q şəkər

2 qram lif

32 mq natrium

Brokoli və gül kələmində demək olar ki, eyni miqdarda folat var. Gül kələmi A, C və K vitaminlərində brokolidən daha aşağıdır. Tərkibində çox az miqdarda A vitamini var və 1 stəkan gül kələmi gündəlik C vitamini ehtiyacınızın yalnız dörddə üçünü və K vitamini tövsiyənizin 20%-ni ehtiva edir.

Brokoli və gül kələmi arasındakı fərqlər

Hər ikisi olduqca qidalı tərəvəzlər olsa da, brokoli göz sağlamlığı üçün daha yaxşıdır və gül kələmindən daha çox vitamin, xüsusilə K və C ehtiva edir.

Brokoli çiçəklərində gül kələmindən daha çox lif və qida maddəsi olması ilə yanaşı, A vitamini də var. Brokolinin tərkibində gül kələmindən daha faydalı çoxlu doymamış yağ turşuları və daha az zərərli doymuş yağ turşuları var.

Hər ikisi ideal qidadır!

Bu tərəvəzlərin qəbulu qan damarlarının kalsifikasiyası və ya sərtləşməsi ilə əlaqələndirilir. Bu o deməkdir ki, siz onları nə qədər çox yesəniz, qan damarlarınız daha yaxşı formada olacaq.

Ona görə də hər ikisini müqayisə edib həftəlik istehlak etsək daha yaxşı olar.

Könül Oruc

E-saglam.az