Aşağı keyfiyyətli çörəyi necə müəyyən edək?
Aşağı keyfiyyətli çörəyi necə müəyyən edək?

“Mağazada keyfiyyətli çörək seçərkən onun rənginə, teksturasına və çəkisinə fikir vermək lazımdır”.

E-saglam.az  xəbər verir ki, bu barədə bioloq İrina Lyalina "İzvestiya"ya danışıb.

Lyalina qeyd edib ki, keyfiyyətsiz çörəyin adətən qeyri-təbii rəngi, qeyri-bərabər və ya çox sərt teksturası olur, sıxılanda bir-birinə yapışır:

“Həmçinin o, çox yüngül olur. Keyfiyyətsiz çörəyin qoxusu qeyri-təbii, kimyəvi ola bilər. Bu xarab olma əlaməti ola bilər”.

Mütəxəssis qeyd edib ki, bəzi istehsalçılar insanlar üçün təhlükəli olan pestisidlərin və ağır metalların çirklərini ehtiva edən keyfiyyətsiz taxıldan istifadə edirlər:

“Belə maddələrin varlığını gözlə müəyyən etmək mümkün deyil, ona görə də çörəyi seçərkən onun tərkibinə və qiymətinə diqqət yetirmək lazımdır. Aşağı keyfiyyətli çörəyin tərkibində çox vaxt sağlamlığa zərər verə bilən, allergiyaya səbəb olan və həzm sisteminə mənfi təsir göstərən çoxlu sayda əlavələr və konservantlar olur”.

Bioloq xəbərdarlıq edib ki, iki-üç gündən sonra çörəyin üzərində çürük və kif əmələ gəlirsə, bu, istehsal şərtlərinin pozulmasından xəbər verir:

“Məsələn, məhsul yanlış temperaturda, rütubətdə və ya antisanitar şəraitdə istehsal edilmişdir. Belə çörək sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər. Yaxşı çörəyin təbii rəngi, yaxşı bişmiş qabığı və yumşaq teksturu olmalıdır”. /yeniavaz.com

E-saglam.az