5 ucuz və ən faydalı PAYIZ TƏRƏVƏZİ
5 ucuz və ən faydalı PAYIZ TƏRƏVƏZİ

Bu gün ekzotik və tropik meyvələr və tərəvəzlər dünyada çox məşhurdur. Onların faydaları barədə tez-tez məlumatlara rast gəlirik. Lakin siz bu faydaları həm daha ucuz, həm də daha sağlam olan yerli mövsümi məhsullardan əldə bilərsiniz.

E-saglam.az xəbər verir ki, diyetoloq və sağlam qidalanma sahəsində mütəxəssis Tatyana Meşçeryakova Lenta.ru-ya müsahibəsində sözün əsl mənasında çoxlu miqdarda vitamin və mikroelementlər ehtiva edən unudulmuş tərəvəzlər haqqında danışıb.

Faydaları layiqincə qiymətləndirilməyən 5 mövsüm tərəvəzi

1. Çuğundur

Çiy çuğundurun tərkibində çoxlu minerallar (maqnezium, kalium, sink, dəmir, mis, yod), vitaminlər (C, B1, B6, B9 və ya fol turşusu), betain, betasiyanin piqmenti, karoten və üzvi turşular var. Çuğundur şirəsi spazmolitik xüsusiyyətlərə malikdir, hipertoniya zamanı, həmçinin mədə ifrazını (betainin təsirinə görə), bağırsaq hərəkətliliyini, qan əmələ gəlməsini (dəmir, maqnezium, mis və fol turşusunun olması səbəbindən) stimullaşdırmaq üçün istifadə edilə bilər.

"Payızda bu məhsulu müntəzəm olaraq (həftədə 500-700 qrama qədər) əsasən təzə və çiy halda yemək tövsiyə olunur. Həmçinin salatlarda, şorbalarda, tərəvəzlərdə istifadə edilə bilən çuğundurun yarpaqlarının faydalı xüsusiyyətlərini də unutmaq olmaz. Onlar salatlarda, şorbalarda, tərəvəz, hətta isti yeməklərdə qarnitür kimi istifadə edilə bilər”.

2. Artişok və ya torpaq armudu

Artişok şərbətinin məşhur dadlandırıcı olmasına baxmayaraq, bu tərəvəz rasionda ayrıca yemək kimi olduqca nadir hallarda istifadə olunur. Eyni zamanda, Qüds artişoku dəmir tərkibinə görə digər tərəvəzlərdən (kartof, yerkökü, turp) üstündür, buna görə də vegetarianlar üçün xüsusilə faydalı olacaq. Əzilmiş artişokun tərkibində arginin, valin və lizin kimi vacib amin turşuları var. Bundan əlavə, Qüds artişokunda inulin var: müasir sənayedə maddələr mübadiləsinə və qlükoza səviyyəsinə müsbət təsir göstərən pəhriz əlavələrinin istehsalında istifadə olunur. Meşçeryakova həftədə ən azı bir və ya iki dəfə çiy və ya bişmiş artişok istehlak etməyi tövsiyə edib.

3. Şalgam

Təəssüf ki, çoxları üçün artıq unudulmuş tərəvəzdir. Bir çox ölkələrdə kartofun yaranmasından əvvəl şalgam əhalinin əksəriyyətinin qidalanmasının əsasını təşkil edirdi. Tərkibində qlükorafanin (sulforafanın prekursoru, antitümör maddə), həmçinin yüksək antimikrobiyal aktivliyə malik lizozim kimi nadir birləşmə var. Şalgam suyu xalq təbabətində soyuqdəymənin müalicəsində istifadə olunur.

4. Kələm

Bütün kələm sortları (brokoli, gül kələm və Brüssel kələmi, ağ və qırmızı kələm, savoy, kolrabi) xərçəng əleyhinə qoruyucu xüsusiyyətlərə malikdir. Kələm salatlar, şirələr və smuzilər, şorbaları tərəvəz və isti yeməklərdə istifadə edilə bilər.

5. Pomidor

Pomidorun əsas qiymətli komponenti likopendir (meyvəyə qırmızı rəng verən piqment, karotenoid növü). Likopen güclü antioksidant müdafiəyə malikdir, yəni bədən hüceyrələrini aktiv radikallardan qoruyur və gəncliyi qorumağa kömək edir. Payız mövsümündə pomidorun kalium, A və C vitaminləri mənbəyi olduğunu nəzərə alaraq gündəlik pəhrizinizə daxil etməyə dəyər.

“Məhsulun bağçadan boşqaba qədər olan yolu nə qədər qısa olsa, tərəvəz orqanizmə bir o qədər faydalı xüsusiyyətlər və mikroelementlər gətirə bilər. Reklama deyil, nəsillərin topladığı bilik və təcrübələrinizə güvənsəniz, düzgün qidalanma heç də baha başa gəlmir", - diyetoloq yekunda bildirib.//Publika.az