İllərdir diyetoloqlar xəbərdarlıq edirdilər ki, həddindən artıq yumurta istehlakı xolesterolu artırır. Lakin Avstraliyada aparılan yeni bir araşdırma bu inancı tamamilə təkzib etdi. Yumurta xolesterolu yüksəldə deyil, azalda bilər.
E-saglam.az-ın məlumatına görə, uzun müddətdir ki, artıq yumurtaların, xüsusilə də "pis" LDL xolesterinin artıq yumurta ilə birlikdə artdığı düşünülürdü. Bununla belə, yeni tapıntılar yumurtanın tərkibindəki xolesterinin deyil, doymuş yağların günahkar olduğunu ortaya qoyur. Doymuş yağların LDL xolesterini artırdığı, yumurtanın tərkibindəki xolesterolun isə artırmadığı aşkar edilmişdir. Tədqiqatda 61 böyüklər beş həftə ərzində üç fərqli diyetə əməl ediblər.
Bir qrup yüksək xolesterollu, az yağlı bir pəhrizə (gündə iki yumurta) yerləşdirildi. İkinci qrup aşağı xolesterollu, yüksək yağlı pəhrizə (yumurtasız), son qrup isə nəzarət pəhrizinə (həftədə bir yumurta, çox yağlı) yerləşdirildi.
Nəticələr təəccüblü idi. Doymuş yağda yüksək olan pəhrizlər LDL xolesterolunu artırır, gündə iki yumurta olan az yağlı pəhriz isə onu azaldır. Araşdırmanı aparan Conatan Bakli, "Xolesterolu artıran əsl amil yumurta deyil, doymuş yağdır", - dedi.
Mütəxəssislər ümumiyyətlə "çox yumurta xolesterolu artırır" desələr də, son araşdırmalar bunun artıq belə olmadığını göstərib.
Tərcümə: Könül Oruc