Pəhriz cinsi hormonların - estrogen və testosteronun balansına təsir göstərir.
E-saglam.az xəbər verir ki, endokrinoloq İrina Ostrovskaya bildirib ki, tamamilə az yağlı pəhriz onların sintezini poza bilər, çünki xolesterol bu hormonların əsasını təşkil edir.
Normal estrogen səviyyəsini qorumaq üçün aşağıdakılar lazımdır:
- sağlam yağlar (zeytun yağı, avokado, yumurta, kərə yağı);
- lif (tərəvəz, meyvə, tam taxıl, paxlalılar);
- fitoestrogenlər (soya, kətan toxumu, küncüt, mərcimək);
- xaççiçəkli tərəvəzlər (brokoli, gül kələm, Brüssel cücərtiləri);
- B vitaminləri və maqnezium (göyərti, qoz-fındıq, dənli bitkilər, sakatat).
Bu vaxt, estrogen balansı spirt, rafinə edilmiş karbohidratlar və şəkər, eləcə də ksenoestrogenlər ehtiva edən qidalar (məsələn, plastik qablaşdırmada) tərəfindən pozulur.
Normal testosteron səviyyəsi üçün aşağıdakılar vacibdir:
- sağlam yağlar və xolesterol (yumurta, avokado, qoz-fındıq, yağlı balıq);
- sink (istridyə, qırmızı ət, balqabaq toxumu);
- D vitamini (balıq, yumurta sarısı);
- maqnezium (ispanaq, qoz-fındıq, tünd şokolad);
- kifayət qədər kalori və protein (sərt pəhrizlər testosteronu azaldır).
Ekspert vurğulayır ki, artıq şəkər və sürətli karbohidratlar, trans yağlar və bol miqdarda omeqa-6 (günəbaxan və qarğıdalı yağı), spirtli içkilər və az yağlı pəhrizlər testosteron səviyyəsini azaldır.
Tərcümə: Könül Oruc