Diş həkimi bayramda dişlərinizi korlaya biləcək qidaları açıqlayıb.
Souslar və ədviyyatlar: Soya sousu, balzam sirkəsi, pomidor sousları və ketçup inadkar qəhvəyi və sarı ləkələr yaradır. Parlaq ədviyyatlar, məsələn, kari də güclü rəngləmə piqmentlərini ehtiva edir.
Şirniyyatlar və giləmeyvə: Yoğun təbii rəngə malik giləmeyvə və yüksək kakao tərkibli tünd şokolad dişlərdə nəzərəçarpacaq ləkə buraxa bilər.
Dişlərin zədələnməsini minimuma endirmək üçün mütəxəssis yemək zamanı və yeməkdən sonra bəzi ləkələri yumaq üçün daha təmiz su içməyi, ön dişlərlə təması azaltmaq üçün isə samandan istifadə etməyi tövsiyə edir. Yeməklərinizə təmizləyici qidaları da daxil etməlisiniz: xırtıldayan alma, yerkökü və ya kərəviz təbii aşındırıcı kimi çıxış edir.
"Yeməkdən dərhal sonra dişlərinizi fırçalamamalısınız. Qida və içkilərin tərkibindəki turşular müvəqqəti olaraq minanı yumşaldır. Fırçalamazdan əvvəl 30-60 dəqiqə gözləmək lazımdır ki, dişləri aşındırmasın", - Natalya Kondratyeva fikrini yekunlaşdırır.
Tərcümə: Könül Oruc