Qidalanma
Botulizm riskinə qarşı göbələkləri necə
Qidalanma
142

Botulizm riskinə qarşı göbələkləri necə saxlamaq olar?

Hüquq və Sağlamlıq Fondunun Qida Departamentinin rəhbəri Olqa Anishchenkova xəbərdarlıq edib ki, turşu göbələkləri botulizm kimi ciddi yoluxucu xəstəliklərə səbəb ola bilər. Ona görə də göbələklərin toplanması və konservləşdirilməsi zamanı maksimum diqqət və ehtiyat tələb olunur.

E-saglam.az xəbər verir ki, mütəxəssisin sözlərinə görə, göbələkləri zibilliklərdən, fabriklərdən və yollardan uzaq yerlərdən toplamaq, həmçinin gənc və zərərsiz nümunələrə üstünlük vermək vacibdir. Toplanmış göbələklərdən qurdlu, çürümüş və ya zəhərli olanlar, eləcə də yarpaqlar və yosun parçaları çıxarılmalıdır. Sonra göbələklər yaxşıca yuyulmalı, torpaq qalıqları fırça ilə təmizlənməlidir.

Anishchenkova həmçinin bakteriyaları məhv etmək üçün göbələklərin 10-30 dəqiqə qaynadılmasını və konservləşdirmə üçün sterilizə edilmiş şüşə qabların istifadəsini tövsiyə edib. Göbələklər duzlu su ilə tam örtülməli, boşqablar isə sərin və qaranlıq yerdə, +5-6°C temperaturda saxlanmalıdır.

Həkimlər xəbərdarlıq edirlər ki, botulizm zamanı güclü ürəkbulanma, qusma, nəfəs darlığı və halsızlıq kimi simptomlar ən təhlükəli əlamətlər hesab olunur və tezliklə tibbi yardım axtarmaq həyati əhəmiyyət daşıyır.

Tərcümə: Nəzrin Abbas

E-saglam.az


Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin
Bizi YouTube-da izləyin
Bizi TikTok-da izlə

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun