Sağlamlıq
Bal şəkərdən niyə
Sağlamlıq
29

Bal şəkərdən niyə daha sağlamdır?

Dr. Kondrakhin: Bitki tozcuqları sayəsində balın tərkibi şəkərə nisbətən daha faydalıdır.

E-saglam.az xəbər verir ki, bal və şəkər hər ikisi sürətli karbohidratlar hesab olunduğundan, bədənə təsirləri baxımından çox fərqlənmirlər. Lakin balın tərkibində bitki mənşəli tozcuqlar və faydalı birləşmələr olduğuna görə, o, şəkərə nisbətən bir qədər daha sağlam sayılır.

Bu barədə Piroqov Universitetinin Əczaçılıq və Tibbi Kimya İnstitutunun Farmakologiya kafedrasının baş müəllimi Andrey Kondrakhin “Gazeta.Ru”ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə, balın tərkibində arıların müxtəlif bitkilərdən topladığı tozcuqlar və mikroelementlər olur ki, bu da orqanizm üçün əlavə fayda yaradır.

“Balda faydalı bitki maddələri mövcuddur, lakin onların miqdarı dərman preparatlarındakı kimi yüksək deyil. Buna baxmayaraq, təbii mənşə və bioloji aktiv komponentlər balı şəkərə nisbətən daha dəyərli edir,” – deyə həkim qeyd edib.

Kondraxin vurğulayıb ki, müxtəlif bitkilərdən toplanmış balı müntəzəm və ölçülü şəkildə qəbul etmək, bədənə müsbət təsir göstərə bilər. Lakin o, xəbərdarlıq edib: “Bal yenə də şəkərdir, glisemik indeksi yüksəkdir, buna görə çox miqdarda istifadə etmək məsləhət görülmür.”

Həkim əlavə edib ki, bal panacea (bütün xəstəliklərin dərmanı) deyil və ciddi xəstəlikləri müalicə etmir, lakin profilaktik məqsədlə istifadəsi faydalıdır. “Həddindən artıq istehlak qan şəkərinin səviyyəsini yüksəldə bilər və bu zaman balın bütün faydalı təsiri azalır,” – deyə o bildirib.

Tərcümə: Nəzrin Abbas

E-saglam.az


Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin
Bizi YouTube-da izləyin
Bizi TikTok-da izlə

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun