Təbii fermentasiya prosesi ilə, istiliyə məruz qalmadan hazırlanmış ənənəvi kələm turşuları, sindirim sisteminə güclü təsir göstərir və sağlam həyatın bir hissəsi kimi bir çox mətbəxlərdə istifadə olunur.
E-saglam.az xəbər verir ki, kələm turşusu canlı faydalı bakterilər, lif və vitaminlərlə zəngindir, müntəzəm istehlakı həm yeməklərə ləzzət qatır, həm də bədəni təbii yolla qoruyur.
Kələmi sağlam edən xüsusiyyətlər:
1. Bağırsaq sağlamlığı üçün canlı bakterilər:
Fermentasiya zamanı yaranan faydalı bakteriyalar bağırsaq florasının tarazlığını dəstəkləyir, həzm prosesini asanlaşdırır və bağırsaqların nizamlı işləməsinə kömək edir.
2. Yüksək lif tərkibi:
Kələm zəngin lif mənbəyidir. Turşu halına gəldikdə lif tərkibi qorunur və bağırsaq hərəkətlərini təşviq edən bir qida olur.
3. Vitamin və antioksidantlarla zəngin:
Kələm turşusu C və K vitaminləri ilə yanaşı, bəzi B vitaminləri baxımından da zəngindir və orqanizmi xarici təsirlərdən qoruyan antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir.
4. İltihabı azalda bilir:
Müntəzəm kələm turşusu istehlakı bədəndə yaranan bəzi iltihab əlamətlərini yüngülləşdirməyə dəstək olur.
5. Həzm problemlərini yüngülləşdirir:
Şişkinlik və həssas bağırsaq kimi problemləri azaldan kələm turşusu, həzm sisteminə dost qida hesab olunur.