Bal yalnız dadlı deyil, həm də sağlamlığa çoxsaylı faydalar gətirən təbii məhsuldur. Gündə bir xörək qaşığı balın təsirini hiss etməyə başlaya bilərsiniz.
1.
Dərinin təmizlənməsi:
Bal antioksidant xüsusiyyətə malikdir. Müntəzəm istifadəsi toksinlərin orqanizmdən çıxarılmasına kömək edir. Eyni zamanda antibakterial təsiri dərinin sağlamlığı üçün faydalıdır.
2.
Çəki nəzarəti:
Bal şəkərin əvəzinə istifadə oluna bilər. Onun tərkibi digər şəkərlərdən fərqlidir və metabolizmi sürətləndirərək arıqlamağa dəstək olur.
3.
Xolesterinin azalması:
Bal xolesterin daşımır, əksinə, tərkibindəki vitamin və minerallar ilə pis xolesterinin azalmasına kömək edir.
4.
Ürək sağlamlığı:
Balın antioksidantları damarların daralmasının qarşısını alır, yaddaş problemləri, ürək çatışmazlığı və baş ağrılarının riskini azaldır.
5.
Yaddaşı gücləndirir:
Araşdırmalar göstərir ki, bal streslə mübarizə aparır, yaddaşı yaxşılaşdırır və hüceyrələrin antioksidant sistemini bərpa edir. Bal kalsium tərkibi sayəsində beyinə faydalıdır.
6.
Yuxunu yaxşılaşdırır:
Bal qanda insulin səviyyəsini artırır, bu da serotoninin artmasına, daha sonra isə melatoninə çevrilməsinə səbəb olur. Bu hormon isə yaxşı yuxu üçün vacibdir.
7.
Mədə sağlamlığı:
Bal antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir. 1 xörək qaşığı balı aç qarına qəbul etmək həzm sistemini qoruyur, mədədəki bakteriyaları yox edir və kiçik yara və iltihabları sağaldır.
8.
Stressin azaldılması:
Bal sinir sistemini sakitləşdirir, yorğunluğu azaldır və psixoloji rahatlıq təmin edir. İçərisindəki qlükoza neyronların normal işləməsi üçün vacibdir və sürətlə qan dövranına daxil olur.
Tərcümə: Nəzrin Abbas
E-saglam.az