Şəhərlərdə yaşayan insanlar lifi həzm etməyə kömək edən sağlam bağırsaq mikroblarını itirirlər.
E-saglam.az xəbər verir ki, İsrailin Ben-Qurion Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər. Onlar öz hesabatlarını "Science" jurnalında dərc ediblər.
Mütəxəssislər sellülozomlar adlanan böyük, yüksək ixtisaslaşmış hüceyrədənkənar zülal kompleksləri istehsal edən Ruminococcus adlı sellülozu parçalayan bakteriya aşkar ediblər. Onlar çətin həzm olunan sellüloza liflərini parçalamaq üçün bakteriyalar tərəfindən yaradılır.
Sellüloza həll olunmur, çünki həzm etmək çətindir. Bağırsaqlardakı lif hovuzdakı ağac gövdəsinə bənzəyir: islanır, amma həll olunmur. Nəhayət, sellülozomlar sellülozu şəkərə çevirir və bu da bütün cəmiyyəti qidalandırır.
Tədqiqatçıların təhlilinə görə sənayeləşmiş ölkələrdə yaşayan insanlar bitki mənşəli qidaları həzm etmək qabiliyyətini itirirlər. Bu, çox güman ki, aşağı lifli pəhrizə keçidlə bağlıdır.
Tərcümə: Könül Oruc