Xəstəliklər
Qaraciyər üçün ən təhlükəli
Xəstəliklər

Qaraciyər üçün ən təhlükəli 5 qida

Qaraciyər insan orqanizmində qanı toksinlərdən, zəhərlərdən və allergenlərdən təmizləyən ən vacib orqandır.

E-saglam.az xəbər verir ki, qaraciyər özünü təmizləmək və bərpa etmək qabiliyyətinə malikdir. Ancaq dözümlülüyünə baxmayaraq, uğursuzluq da ola bilər. Təkcə spirt deyil, həm də sağlam olmayan qidalar, ekologiya, dərmanlar, oturaq həyat tərzi qaraciyərə zərərli təsir göstərir. Yanlış qidalanma, tibbdə hepatoz adlanan alkoqolsuz yağ xəstəliyinə səbəb ola bilər.

Aşağıda sadaladığımız 5 qida qaraciyərə zərər verir:

Alkoqol

Qaraciyərə ən böyük ziyan təbii ki, spirtli içkidir. Bunu çox adam bilir. Spirtli içkilər qaraciyəri iki dəfə çox işləməyə məcbur edir. Alkoqol qazlı içkilərlə birləşdirilərsə, yük daha da artır.

Duz

Çin alimlərinin araşdırmasına görə , həddindən artıq duz istehlakı qaraciyərə zərərli təsir göstərir. Bu məhsulun həddindən artıq olması hüceyrə ölümünü artırır və fibroz riskini artırır.

Şəkər

Şəkər qaraciyərin sağlamlığı üçün də zərərlidir. Axı, demək olar ki, hər bir məhsulda olur. Şəkər souslara, işlənmiş qidalara, süd məhsullarına, çörəyə, mağazadan alınan şirələrə, səhər yeməyinə, desertlərə (bişmiş məmulatlar, peçenye, tortlar) aid edilir. Qazlı içkilər xüsusilə zərərlidir. Qazların, şəkərin və boyaların birləşməsi qaraciyərə üçqat zərbədir.

Yağlı qidalar

Qaraciyər, öd kisəsi və öd yollarına zərər də qaraciyəri və mədəni gərginləşdirən yağlı qidalardan qaynaqlanır. Buna görə də istehlak etdiyiniz heyvan və bitki yağlarının miqdarını izləməyə dəyər. Bunlara donuz piyi, kolbasa, kərə yağı, ördək və donuz əti, həmçinin yağlı bulyonlar, yarımfabrikatlar, tortlar, xəmir məmulatları, un məmulatları və s. aiddir. Bu xüsusilə yağlı qidalar qızardıldığında zərərlidir. Yeməkləri qaynatmaq və ya bişirmək ən faydalıdır.

Konservləşdirilmiş qida

Konservləşdirilmiş qidalar qaraciyərə zərərli təsir göstərir, çünki onların tərkibində çoxlu miqdarda zərərli maddələr, yağ, sirkə və duz var. Roskontrolun məlumatına görə, əksər konservlərə 1,5-2 faiz və ya daha çox xörək duzu əlavə edilir. Məlum olub ki, bir banka konservləşdirilmiş balıq, ət və ya tərəvəz gündəlik natrium ehtiyacını ödəyir. Məhz buna görə də mədə-bağırsaq, ürək-damar xəstəlikləri və genitouriya sistemi xəstəlikləri olan insanların istifadəsi tövsiyə edilmir.

Tərcümə etdi: Könül Oruc

E-saglam.az

Premium Reklam

VIP Reklam İmkanları

VIP

Sizin Reklamınız Burada

Tibbi sahədə fəaliyyət göstərən şirkətlər üçün premium reklam imkanları.

Reklam Sahəsi Satın Al

Ürək sağlamlığınızı yoxlayın

Həkimlərimizlə konsultasiya üçün randevu alın

Randevu Al

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun